Sari la conținut

Știri de weekend: Klaus Iohannis a participat la reuniunea CE pentru aprobarea Brexit – A fost sfințită Catedrala Mântuirii Neamului – Data moțiunii de cenzură va fi stabilită după 1 decembrie

Un sfârșit de săptămână cu multă încărcătură emoțională, atât pe plan intern, cât și extern.

Astăzi a fost sfințită Catedrala Mântuirii Neamului, în cadrul unei slujbe care s-a bucurat de o asistență de câteva zeci de mii de oameni. Marea lor parte au putut urmări evenimentul de afară, din spatele gardurilor de protecție, în timp ce doar câțiva aleși au fost invitați în catedrală. Dincolo de granițele noastre, la Bruxelles s-a desfășurat reuniunea extraordinară a Consiliului Europei, în cadrul căreia a fost aprobat, după multe eforturi și luni de negociere, acordul Brexit al premierului britanic, Theresa May.

Pe acest fond, ne așteaptă câteva zile interesante, mai ales dacă adăugăm faptul că după 1 decembrie se reia lupta pentru învestirea miniștrilor la Dezvoltare și Transporturi. Să nu uităm nici de anunțul liderului PNL privind apropiata moțiune de cenzură, a cărei dată va fi stabilită după 1 decembrie.

Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, în cadrul căreia a fost agreat, de către cele 27 de state-membre, proiectul de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Duminică a avut loc sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, la care au participat zeci de mii de oameni și 2.000 de invitați. Cu o zi în urmă, Patriarhul Daniel a oficiat liturghia de pomenire a eroilor neamului românesc, „pentru a aşeza cu evlavie şi recunoştinţă sub Sfânta Masă a Catedralei Mântuirii Neamului numele tuturor eroilor români cunoscuţi care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Independenţă din 1877-1878, în războaiele balcanice din 1913, în Primul Război Mondial din 1916-1919, în Al Doilea Război Mondial în 1944-1945, precum şi numele făuritorilor Marii Uniri din 1918.”

Ludovic Orban, liderul Partidului Național Liberal, a declarat că data depunerii moțiunii de cenzură va fi stabilită după 1 decembrie, fiindcă PNL nu a ajuns încă la numărul de voturi necesar pentru a o susține. Orban se sprijină pe voturi de la UDMR și PSD, având totuși aștepări mici din partea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Pregătirile pentru președinția României la Consiliul European nu mai sunt un motiv de îngrijorare pentru Klaus Iohannis, a spus acesta la finalul ședinței în care Consiliul European a aprobat acordul Brexit. „Lucrurile merg într-o direcție bună”, a arătat președintele.