Sari la conținut

28 noiembrie: CCR a amânat iar decizia privind protocoalele dintre Parchet și SRI – Instanța supremă: Dosarele de la completurile de 5 judecători, amânate pentru 2019 – Comisia Europeană: Libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană

Curtea Constituțională (CCR) a amânat până pe 11 decembrie pronunțarea unei decizii referitoare la protocoalele secrete încheiate de Parchetul general cu Serviciul Român de Informații. Cel care a făcut sesizarea pe 8 octombrie a fost Florin Iordache, care a susținut că prin aceste protocoale justiţia de după 2009 a fost readusă în perioada comunistă. Lui Iordache i-au fost delegate de către Liviu Dragnea pentru o zi atribuțiile de președinte al Camerei Deputaților special pentru a face aceasă sesizare la CCR.

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pentru 2019 dosarele din 3 și 10 decembrie de la completurile de 5 judecători. Această decizie s-a luat în urma suspendării de către Curtea de Apel Bucureşti a hotărârii instanței supreme privind noua componență a completurilor de 5 judecători, la solicitarea lui Liviu Dragnea. Se amână deci și procesul în care se judecă apelul împotriva sentinţei de condamnare la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea, programat anterior pe 3 decembrie.

Comisia Europeană a reacționat dur printr-un purtător de cuvânt dur la propunerea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, de a limita la 5 ani perioada de timp în care românii au dreptul să muncească în altă țară membră a Uniunii Europene. Purtătorul de cuvânt a subliniat că măsura limitează ”libera circulație a lucrătorilor (…) un drept fundamental în Uniunea Europeană, unul dintre pilonii Pieței interne consacrați în Tratate și, potrivit studiilor, dreptul care se bucură de cea mai mare apreciere în rândurile europenilor.”