Sari la conținut

29 noiembrie: Președintele Iohannis avertizează PSD să nu dea OUG pentru amnistie și grațiere – Ministerul Agriculturii înființează o rețea de magazine de stat – Companiile Municipale au cheltuit peste două milioane de lei după ce Curtea de Apel București le-a desființat prin sentință definitivă

Președintele Klaus Iohannis a avertizat astăzi Partidul Social Democrat, atrăgându-i atenția să nu adopte o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea. Iohannis susține că o asemenea OUG ”ar fi o catastrofă pentru România”, deoarece ”ar declanșa o criză politică fără precedent” la noi. Avertizarea Președintelui vine ca răspuns la declarația la România TV de acum două zile a lui Codrin Ștefănescu, secretarul general al PSD, prin care spunea că partidul va adopta amnistia și grațierea.

Guvernul Dăncilă a decis azi prin hotărâre în cadrul ședinței solemne de la Alba Iulia înființarea unei noi firme de Stat, numită Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A., la care acționar va fi Ministerul Agriculturii. Această instituție va avea ca obiectiv principal „comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat”, dar și câteva obiective secundare.

Deși Curtea de Apel București a declarat ilegale hotărârile de înființare ale companiilor municipale bucureștene, acestea au continuat să facă achiziții publice. Mai exact, în primele două zile ale acestei săptămâni au cheltuit peste 2 milioane de lei pentru cumpărări directe, fără licitație. Cheltuielile pot fi însă mult mai mari, deoarece nu toate companiile sunt transparente și fac cumpărăturile pe site-ul de licitaţii publice.