Sari la conținut

3 decembrie: Ion Mocioalcă pleacă din PSD – Iohannis lansează rezultatele proiectului „România Educată” – Ministrul Muncii spune când crește salariul minim – Dosarul lui Dragnea, amânat

Deputatul PSD Caraș Severin, Ion Mocioalcă, a declarat că pleacă din PSD pentru a se alătura partidului lui Victor Ponta, Pro România. Ion Mocioalcă – care a fost unul dintre semnatarii scrisorii anti-Dragnea – și-a justificat acțiunea prin faptul că nu mai dorește să aștepte fiecare ședință CEx întrebându-se dacă va fi pus în discuție sau judecat de cei care conduc partidul, majoritatea mai noi decât el în partid.

Klaus Iohannis lansează miercuri în dezbatere publică rezultatele proiectului „România Educată”, o inițiativă a președintelui ce reprezintă cea mai amplă consultare publică din domeniul politicilor publice din Educație, potrivit unui comunicat de presă al administrației prezidențiale. Proiectul include 7 rapoarte tehnice din domeniile: carierei didactice, managementului educaţional, echității de acces (reducerea abandonului şi a analfabetismului funcţional), învăţământului funcţional şi tehnic, învăţământului superior, educaţiei timpurii (creşe şi grădiniţe), precum și al evaluării elevilor şi studenţilor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, avansează ca dată pentru creşterea salariului minim pe economie 1 ianuarie 2019. Ministrul susține că proiectul va fi dezbătut și aprobat vineri în ședința de Guvern. Potrivit prevederilor acestuia, salariul minim brut va crește de la 1.900 la 2.080 de lei pe lună pentru toţi angajaţii. Excepţie vor face persoanele cu studii superioare şi cu minimum 15 ani vechime, pentru care este stabilit nivelul de 2.350 de lei lunar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis astăzi amânarea a 25 de dosare pentru luna ianuarie 2019. Acestea sunt cele aflate pe rolul completurilor de 5 judecători a căror tragere la sorți a fost contestată la Curtea de Apel București. Dosarul în care a fost condamnat Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare se va judeca pe 14 ianuarie.