Sari la conținut

Săptămâna externă: Cele mai puternice economii ale lumii, la summit-ul G20 din Argentina

1. Argentina a devenit, pentru 3 zile, gazdă pentru cei mai puternici oameni ai lumii, care au participat la summit-ul G20 – foarte important din perspectiva rolului său în menținerea stabilității economice globale. În ciuda diferențelor de opinii asupra subiectelor abordate, liderii au semnat un acord prin care își reafirmă angajamentul față de „o ordine internațională bazată pe reguli” și de un comerț multilateral. În unanimitate a fost votată și reformarea WTO (World Trade Organization).

2. Donald Trump a amânat pentru 90 de zile aplicarea noilor taxe vamale de 25% (de la 10% în prezent) după întrevederea cu omologul său chinez Xi Jinping care a avut loc la încheierea summit-ului G20. Potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe, China va crește importurile din Statele Unite, pentru a reduce deficitul comercial existent în prezent între cele două țări.

3. Continuă să crească tensiunile apărute între Ucraina și Rusia pe fondul unor acuzații reciproce privind încălcarea legilor maritime internaționale. Ucraina a instituit Legea marțială pentru 30 de zile, care se aplică în zonele care se învecinează cu Rusia – măsura vine ca răspuns la sechestrarea, de către forțele speciale rusești, a trei nave care aparțin marinei ucrainene, în apropierea Peninsulei Crimeea, anexată în 2014 de Rusia; mai mult, 12 din cei 24 de marinari ucraineni reținuți în urma incidentelor au fost arestați. Statele Unite au condamnat acțiunile ”arogante” ale Rusiei, în timp ce Alianța Nord-Atlantică a cerut Moscovei eliberarea militarilor capturați. Joi, președintele Ucrainei a cerut NATO trimiterea de nave în Marea Azov, ”pentru a susține Ucraina și a oferi securitate”.

4. Deloc întâmplător, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că aceasta va amplasa noi sisteme de apărare antirachetă S-400 în regiunea Crimeea, care vor deveni operaționale până la finalul acestui an.

5. Acordul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană privind Brexit va fi supus Parlamentului britanic pe 11 decembrie, a anunțat premierul Theresa May. Sunt mari așteptări ca proiectul să nu treacă însă de legislativul britanic, singurele urmări posibile ale unei astfel de decizii fiind remanierea guvernului sau un nou referendum. Tot pe această temă, președintele CE Donald Tusk a declarat că respingerea acordului de către Parlamentul britanic ar putea avea două efecte: fie un hard Brexit, fie rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat, cu privire la acordul aprobat în Consiliul Europei, că este un plan bun; pentru Uniunea Europeană.

6. Protestele din Paris devin tot mai violente, pe măsură ce revendicările oamenilor escaladează. Dincolo de scumpirea carburanților, care va crește implicit toate costurile zilnice, nemulțumirile manifestanților sunt cu atât mai mari cu cât administrația Macron nu a motivat nici până astăzi reforma sa economică.

7. Zeci de mii de oameni au participat la un miting înaintea conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice din Polonia, pentru a cere Guvernului Belgiei să-și respecte angajamentele luate pentru protejarea mediului în cadrul Acordului de la Paris. Manifestația a avut loc după primul protest al vestelor galbene din capitala Belgiei, împotriva prețurilor la combustibil și a standardelor de viață.

8. Michael Cohen, fostul avocat al președintelui Statelor Unite, Donald Trump, a pledat vinovat la acuzația de a fi mințit Congresul american în investigația privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, cu privire la un proiect imobiliar al lui Trump. Despre mărturie, acesta din urmă a declarat că este o minciună, neratând nici de această dată ocazia de a critica investigaţia procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele electorale ruse.

Categorii

Ştiri

Etichete