Sari la conținut

4 decembrie: Draftul de sesizare CCR împotriva lui Iohannis e gata – Votul pe începerea urmăririi penale a lui Tăriceanu, amânat – Mihai Șora, parte din Generația 2019 Politico 28

Documentul de sesizare a Curții Constituționale cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinte generat de refuzul acestuia din urmă de a numi în funcție miniștrii propuși de PSD la Dezvoltare și Transporturi este gata, spune ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ce se va întâmpla cu ea nu știe, adaugă acesta, următoarea mișcare urmând să fie făcută de premier. „Guvernul nu este făcut și desfăcut de președinte, este condus de premier care el are putere de revocare. Președintele poate refuza o dată”, a declarat Toader, în contextul în care Iohannis a refuzat o dată numirea miniștrilor propuși de PSD și continuă să amâne o decizie cu privire la noile variante înaintate de Partidul Social Democrat.

Mihai Șora, filosof român în vârstă de 102 ani și unul dintre personajele-cheie ale protestelor anti-PSD din ultimii ani, face parte din Generația 2019 Politico 28, a oamenilor care vor aduce mari schimbări în Europa în anul următor.

Comisia juridică din Senat a amânat pentru următoarea săptămână votul privind solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale a fostului premier și actualului președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Acordul Camerei din care face parte demnitarul este necesar în acest caz întrucât dosarul privește fapte care ar fi fost săvârșite în timpul mandatului său de prim-ministru. Tăriceanu a fost audiat în urmă cu o săptămână de aceeași comisie din Senat, ședința fiind desfășurată cu ușile închise.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se va reuni în ședință pe 11 decembrie, a anunțat Administrația Prezidențială, pentru a analiza „tematici de actualitate din domeniul securității naționale”. Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a precizat că în cadrul ședinței ar putea fi abordat subiectul conflictului dintre Rusia și Ucraina din Marea Azov.