Ministerul de Externe reacționează la știrea difuzată de agenția de presă germană DPA, potrivit căreia ”România sărbătorește 100 de ani de la anexarea fostei provincii maghiare Transilvania”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat astăzi la o știre publicată de agenția de presă germană DPA și preluată apoi de postul public de televiziune ZDF, potrivit căreia la aniversarea Centenarului Marii Uniri, România a sărbătorit 100 de ani de la anexarea provinciei maghiare Transilvania.
MAE remarcă o abordare tendențioasă a titlului articolului, precum și o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice.
La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase și a tuturor stărilor sociale. Documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina.
Ministerul Afacerilor Externe a solicitat redacțiilor germane să rectifice materialele publicate.
Anterior, Emil Hurezeanu, ambasador al României în Germania, a trimis o scrisoare președintelui agenției de presă DPA în care cerea, de asemenea, corectarea informațiilor apărute în spațiul public pe 1 decembrie.
Dacă actul din 1 decembrie 1918, bazat pe principiul autodeterminării și al votului democratic al majorității, recunoscut prin tratatele de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920) este echivalent cu Anschluss-ul Austriei de Hitler din 1938, atunci înseamnă că eu, ambasadorul României, țară membru UE și NATO, în 2018 și Dvs., director general al DPA în Germania, țară-membru UE și NATO, în 2018, trăim în lumi și momente istorice complet diferite.
Astăzi și Ambasada Germaniei de la București a publicat pe pagina Facebook o reacție cu privire la acest subiect, detașând Guvernul Federal de poziția exprimată în materialele de presă.
Statul român modern a luat naştere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, printre acestea şi Transilvania. Am sărbătorit, împreună, aniversarea acestui stat român modern la 1 decembrie. Saşii transilvăneni s-au pronunţat şi ei, din proprie iniţiativă, pentru noul stat, la Adunarea Saşilor din ianuarie 1919, de la Mediaş.
Relatări publice care contrazic această înţelegere sau care pot conduce la interpretări eronate nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal. Pe cale de consecinţă, am solicitat Agenţiei Germane de Presă dpa şi televiziunii publice ZDF o corectură a pasajelor respective din materialul „Rumänien feiert 100 Jahre Anschluss Siebenbürgens“, publicat la 01.12.2018.
Categorii