Sari la conținut

12 decembrie: Lia Savonea, noul președinte CSM – Moțiunea de cenzură va fi depusă vineri – Premierul a prezentat în Parlament prioritățile României la președinția Consiliului UE

> Lia Savonea a fost votată în cadrul plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcția de președinte CSM. Vicepreședintele instituției va fi Nicolae-Andrei Solomon.

> Moțiunea de cenzură, susținută de 163 de parlamentari PNL, USR, PMP, neafiliați și Pro România, va fi depusă vineri în Parlament de către partidele de Opoziție. Votul va fi acordat săptămâna viitoare.

> Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat astăzi că abordarea statului de a controla micii contribuabili trebuie schimbată, întrucât ”lipsa de venituri la bugetul de stat din partea aceasta de companii vine în special la marii şi mijlocii, nu neapărat de la cei mici”. Ca atare, vor fi luate măsuri pentru a crește controalele la companiile mari, care să ducă la o relație corectă cu mediul privat.

> Astăzi a avut loc o ședință de plen comun al celor două Camere ale Legislativului, în cadrul căreia a fost adoptată cu 215 voturi ”pentru” și 8 ”împotrivă” Declarația Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va exercita între 1 ianuarie – 30 iunie 2019. Premierul Viorica Dăncilă a prezentat prioritățile României pe durata mandatului la Consiliul UE, pe care-l vom desfășura sub motto-ul ”coeziunea, ca valoare comună europeană”.

> Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege care întărește autoritatea polițiștilor – acesta va merge către promulgare la președintele Klaus Iohannis. Timp de 180 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, MAI, Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română vor informa populația cu privire la drepturile şi obligaţiile persoanelor și ale organelor de aplicare a legii.

> Gabriel Oprea a fost reales în funcția de președinte al partidului Uniunea Națională pentru Progresul României, acesta fiind secondat de Ion Răducanu, președinte executiv. În prezent, UNPR are 26 de primari, 76 viceprimari, 16 consilieri județeni, 1 consilier general, 15 consilieri în sectoarele Capitalei și 1.203 consilieri locali în teritoriu.