LIVE TEXT: Consiliul Național PSD

Astăzi are loc Consiliul Național al Partidului Social Democrat, care se va constitui după noul statut PSD, cu o componenţă care include parlamentari, miniştri, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, primarii marilor oraşe, câte trei primari din principalele comune din fiecare judeţ, liderul Ligii Aleşilor Locali judeţeni sau europarlamentari. În cadrul reuniunii este validat preşedintele Consiliului Naţional.
Discursurile din cadrul Consiliului Național PSD, pe scurt:
Liviu Dragnea, președinte PSD:
Rezultatele primilor doi ani de guvernare reprezintă realitatea pe care vor să o schimbe cei care nu vor PSD la guvernare. Am avut oportunitatea să le realizăm datorită celei mai mari încrederi acordate unui partid politic de la Revoluție încoace. A fost și rămâne pentru mine o resposabilitate uriașă.
Partidul nostru a fost supus celui mai amplu și bine pregătit program anti. S-a încercat dezbinarea noastră, sfâșierea acestui partid, din interior și din exterior. Am fost trădați de colegi și loviți de cei care trebuie să apere libertatea românilor.
Le-am spus românilor acum 2 ani să îndrăznească să creadă că un guvern cu adevărat românesc le poate face o viață mai bună. Și se vede asta. Miza astăzi nu mai este doar ce face PSD, ci România. Este, de fapt, viitorul acestei țări, resursele naturale, potențialul uriaș de dezvoltare, rolul major pe care-l poate juca România în regiune și în Euuropa, dreptul fiecărui român să aibă acces la o Justiție independentă, nu una căpușată de Serviciile de Informații.
În ultima perioadă, poziția României în UE a fost atacată și vulnerabilizată. Am fost acuzați de lucruri care se întâmplă peste tot în UE. Ni s-a cerut să suspendăm legi deja adoptate de Parlament, care peste tot reprezintă suveranitatea popoarelor. Ni s-a cerut și să oprim proceduri legale aflate în desfășurare, să nesocotim decizii ale CCR și să modificăm și propria Constituție, avizată de Comisia de la Veneția înainte de adoptare și modificată împreună cu partenerii externi ai țării. De ce? Pentru a-l ajuta pe președintele Iohannis.
Despre România se spune că ar fi o țară prea coruptă pentru a fi un stat cu drepturi depline în UE. Împotriva României a fost votată o rezoluție nedreaptă în Parlamentul European, cu complicitatea unor europarlamentari români trădători. Țara noastră a devenit țap ispășitor în jocurile politice ale partidelor europene.
Iohannis, într-un mod care trădează interesele țării, spune despre Guvernul României că nu este pregătit de mandatul președinției Consiliului UE. Domnule Drăghici, domnule Iordache, dpă 1 ianuarie vă rog să depuneți plângere penală împotriva lui Iohannis pentru trădarea intereselor țării.
Despre lipsa de prezență la PES (Partidul Socialiștilor Europeni): Nu voi fi în poză cu oameni care fac rău țării mele.
România nu are mari cazuri de corupție. Spre deosebire de alte state din UE. De ce nimeni nu a spus nimic despre protocoale? Iohannis a dat acces la instituțiile din România.
Este nevoie de un guvern și o coaliție care să le spună corporațiilor că e nevoie ca taxele să le plătească aici, în România, unde fac și banii.
MCV-ul este ca linia orizontului. Cu cât te apropii de ea, păstrează aceeași distanță. Am pornit de la 4 obiective și am ajuns la 18. Anul viitor se vor adăuga. De ce n-am intrat în Schengen? Am respectat toate condițiile de aderare.
În România există corupția, dar de putere. Nu apare în evaluările MCV sau în îngrijorările celor care vin să ne dea lecții de anticorupție în România. Corupția de putere a fost oficializată prin protocoalele secrete și legalizată de ordonanța Cioloș-Prună privind Codurile Penale, prin care s-a dat posibilitate SRI să facă cercetări penale. Sunt mii de oameni care au fost în închisoare sau sunt în anchetă nelegal. Avem o corupție de putere care a pus procurori precum Kovesi pe socluri foarte înalte. Ea este unul dintre oamenii care nu sunt interesați să respecte Constituția și legile țării.
Nu mai pot accepta toate minciunile care vin din Vest, care spun că dăm legi pentru mine și Tăriceanu și care afectează independența Justiției. Purtătorii de epoleți au frânt cu adevărat independența Justiției.
De ce amnistia și grațierea sunt un fel de blasfemie? Eu nu mai pronunț aceste cuvinte. Dacă cineva găsește orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile care s-au întâmplat în România și toate abuzurile din Justiție, altfel decât prin amnistie și grațiere, va avea sprijinul partidului și al meu. Dacă nu, PSD și ALDE au această obligație, de a repara nedreptățile.
Unde e patriotismul ofițerilor și procurorilor români care văd miliardari străini că finanțează în România acțiuni anarhiste menite să dea peste cap ordinea constituțională, să răstoarne guverne și să transforme România într-un maidan generalizat?
Noi încercăm să ajutăm românii să primească niște răspunsuri cu privire la banii lor și la resursele naturale la care alții se uită lacom.
Sub pretextul liberalizării, companiile din energie și sectorul gazelor naturale intenționează să declanșeze alte creșteri de prețuri. Totul e la fel ca ieri. Prețul de cost, 40 lei MWh. Se vinde cu 140/MWh te întrebi ce s-a întâmplat? Gazele românești nu ne ajută să relansăm economia acestei țări. Trebuie să instituim reguli corecte, cinstite, nu să le naționalizăm.
Vă cer să interveniți de urgență în energie, în domeniul bancar, în cel al jocurilor de noroc. Sectorul bancar din România nu sprijină economia, dar face profituri uriașe prin jocul cu ROBOR pe care îl stabilesc între ele.
Până la finalul anului vor fi aprobate Fondul de Investiții locale de 10 iliarde de euro, Fondul de Dezvoltare a Sistemului Balnear din România pentru 31 de stațiuni balneare și schema de ajutor de stat pentru grădinițe sportive. Anul viitor, punctul de pensie crește la 1.265 de lei și pensia minimă, la 704 lei.
Declarați investiții de interes strategic toate proiectele de autostradă pentru a le putea realiza. Pe procedura de acum nu le vom putea realiza nu în mandatul ăsta, ci în viața asta. Cu ele vom rămâne în istorie.
Sistemul public nu este așezat. Sunt instituții umflate și altele care au nevoie de personal. Pentru cele 1.500 de posturi care trebuie create pentru recalcularea pensiilor, de exemplu, trebuie relocat personal. Trebuie făcută o alnaliză a sistemului bugetar, luând în calcul și că e necesar să fim atenți și la productivitatea angajaților.
De la 1 ianuarie reintră în discuție subiectul descentralizării.
Faptul că generăm atâta nervozitate din partea celor pe care vrem să-i punem să lucreze pentru România înseamnă că suntem pe calea cea bună. Nu e ușor. Orice decizie bună pentru țară deranjează niște interese, susținute cu resurse uriașe și întreținute de instituții din țară. Știind toate acestea, eu spun: Nu cedez! PSD nu capitulează. Eu îndrăznesc să cred în România, mergem mai departe, mergem înainte și vom câștiga.
Viorica Dăncilă, premier:
Nu a fost ușor în perioada mandatului de premier și președinte executiv al partidului. Am să depășesc toate obstacolele și toate piedicile. După câștigarea alegerilor din 2016, PSD a fost sub asediu. Aproape orice demers guvernamental a fost atacat, dar am reușit să facem schimbări pe care oamenii le simt. Guvernul PSD a reușit creșterea salariilor în educație și sănătate, creșterea salariului minim, scăderea șomajului.
În departamentele CN sunt pregătite politicile publice ale PSD pe care trebuie să le punem în practică. CN este baza de selecție a celor care mâine pot ajunge în Guvern. PSD a fost mereu recunoscut pentru specialiștii săi, iar rezultatele guvernării au confirmat aceste calități. Când PSD a fost la guvernare, România a mers bine și a înregistrat creștere economică.
În ultimii 2 ani de guvernare, PSD a cresucu PIB cu 20 de miliarde de euro anual. Anul viitor vom depăși 1.000 miliarde lei, 65% din media UE privind valoarea PIB pe locuitor. Românii au un nivel de trai mai ridicat. Avuția netă a românilor a ajuns la maximul ultimilor 10 ani, 21.000 euro/persoană, valoarea activelor nete deținute de populație. Ponderea datoriei externee este a 4-a cea mai mică din UE, de 35% din PIB. România e o țară stabilă macroeconomic, care dispune de o rezervă financiară care ne acoperă necesarul de finanțare pe 5 luni. România este mult mai bine pregătită să facă față unor șocuri economice externe.
Am ajuns să avem cel mai mare nr de angajați din ultimii 20 de ani. Ne-am asumat în programul de guvernare să aducem mai mulți români în clasa de mijloc. Și ne-am ținut de cuvânt. În 2018, investițiile de la buget au atins maximul ultimilor 5 ani. Au crescut și investițiile străine cu 10% față de anul trecut.
Prin rezultatele obținute, PSD își reconfirmă statutul de cel mai bine pregătit partid să conducă România.
Propaganda dezastrului, promovată de unele partide de Opoziție, este dăunătoare economiei. Chiar și Mugur Isărescu spunea în urmă cu câteva zile: Dacă te-ai lua după TV, totul ar trebui să se prăbușească. Dar economia merge înainte.
Am crescut economia cu 25%, am eliminat 102 taxe, am redus impozitul pe venit la 10%, iar în cazul microîntreprinderilor, acesta e de 1% din cifra de afaceri. România a urcat pe primul loc în Europa la producția de porumb și floarea soarelui.
Puteți să mergeți să le spuneți românilor: Da, ne-am ținut de cuvânt.
Vor urma 6 luni în care toți ochii vor fi ațintiți asupra României: vă rog să demonstrăm că vrem ca România să fie tratată ca o țară demnă să conducă Europa. La nivelul Guvernului suntem pregătiți să facem față cu brio acestor provocări. Succesul nu va fi doar al coaliției sau al PSD, ci al fiecărui român. La finalul acestor 6 luni, România are șansa de a ieși cu o poziție întărită la nivel european.
Îmi doresc ca România să nu se mai încadreze în țările de mâna a doua, ci să fie respectată. Sunt un pro-european convins, dar asta nu mă va împiedica să cer ca România să fie respectată.
După aderarea la NATO și integrarea în UE, președinția Consiliului UE este cel mai important proiect de țară, sub guvernarea PSD. Sunt convinsă că vom duce la capăt cu succces acest proiect și sunt convinsă că după aceste luni vom fi tratați așa cum se cuvine.
Mihai Fifor, președintele Consiliului Național PSD:
Nu am absolut niciun dubiu că, alături de colegii mei, vom face absolut tot ce ne stă în putere pentru îndeplinirea obiectivelor încredințate. Au trecut 2 ani de guvernare a țării sub cel mai cumplit asediu, în care am arătat că PSD e un partid responsabil, care-i respectă pe toți cetățenii acestei țări.
Nicicând nu a fost mai unit și mai puternic PSD, care a demonstrat maturitate și forță pentru a continua bătălia alături de Liviu Dragnea. Diferența a făcut-o programul nostru de guvernare, a cărui valoare a depășit propaganda toxică din alegeri.
Și acum, ca și în alegeri, cei care ar da țara pe bani mărunți își intensifică efortul împotriva noastră. Avem datoria să activăm arma noastră: unitatea și solidaritatea. Suntem în pragul unor bătălii electorale noi. Le vom câștiga pe toate: aceasta este misiunea fiecăruia dintre noi.
PSD este soluția pentru România. România are nevoie de PSD. Acesta este crezul meu. Noi, PSD, știm să creștem țara, să o dezvoltăm, să aducem bunăstare și să apărăm interesele României. De 2 ani avem responsabilitatea guvernării, după un 2016 al stagnării. Avem toate motivele să stăm cu fruntea sus în fața românilor.
Resursa umană este cel mai important capital al unui partid, a declarat Mihai Fifor, care a anunțat deschiderea unui proces de selecție online în cadrul PSD.
Lista departamentelor Consiliului Național, gândite în oglindă cu ministerele din Guvern: dep. pentru muncă și justiție socială, edcație, sănătate, mediu de afaceri, politici fiscal-bugetare, justiție, agricultură, mediu, administrație publică, infrastructură, politică externă, afaceri europene, apărare, afaceri interne, cultură, tineret, românii de pretutindeni, comunicații, economie, ape și păduri, energie, turism, fonduri UE, revoluționari și eroi martiri.
Marian Oprișan, președinte CJ Vrancea:
De 30 de ani forțele de dreapta încearcă să distrugă partidul românilor, PSD. Vreau să le spun celor care mai au gânduri să lovească PSD că acesta reprezintă poporul român, iar dacă trădezi partidul social democrat trădezi România, guvernarea și încrederea colegilor. Dacă nu te înțelegi cu președintele Liviu Dragnea o poți spune în ședințele de partid, dar nu să fie un laitmotiv care să stea la baza unui pact cu dușmanii partidului.
Vreau să felicit guvernul pentru faptul că 50% din programul de guvernare a fost îndeplinit. Le-am promis românilor că nu suntem atât de răi ca Băsescu și ca partidele de dreapta care i-au îngenuncheat, ci servitorii românilor.
Cum să iertăm faptul că mii de români au fost condamnați prin protocoale secrete? PSD trebuie să facă dreptate până la capăt. Partidul Social Democrat și Parlamentul țării trebuie să ducă la capăt Reforma Justiției pentru ca cetățenii României, atunci când li se adresează unui judecător, să fie convinși că li se face dreptate. Pentru a ajunge țările cu democrații consolidate, haideți să ne asumăm responsabilitatea și să apelăm la Constituție, cea care consacră aceste mijloace prin care putem repara nedreptățile făcute în timpul regimului de tristă amintire a lui Traian Băsescu.
Am făcut eforturi mari în ce privește infrastructura țării. Nu am făcut atâția km de autostradă câți ar fi trebuit. M-am uitat în ce ne propunem până în 2020 și am văzut că vom avea 2 autostrăzi către Vest, prin Borș și Nădlac. Vreau să nu luați dreptul cetățenilor care trăiesc în Sud-Est și Moldova de a avea autostrăzi. Vă cer în numele cetățenilor de a face tot ce e nevoie, chiar și prin urcarea deficitului bugetar, pentru a finanța autostrada din Moldova. Infrastructura și aeroporturile sunt singurele care vor permite dezvoltarea acestor zone și a țării.
Este de datoria coaliției PSD-ALDE să facă strategia de dezvoltare a României pentru următorii 30 de ani. Dacă vom ști să o facem, poporul român va ști să recunoască meritele acestei coaliții.
Trebuie să ne mobilizăm pentru alegerile europarlamentare și în special pentru cele prezidențiale. Fac un apel către SRI, SIE, instituțiile de forță ale României și către patrioții din aceste instituții, să lase ca România în 2019 să aibă un președinte român, care-și iubește țara și este bun la suflet.
Rovana Plumb, președintele organizației de femei PSD:
Îl felicit pentru votul de încredere primit azi de Mihai Fifor. De când am preluat guvernarea am trecut prin momente în care am știut să facem față provocărilor și atacurilor venite de la adversarii noștri politici și de la președintele care s-a dovedit a fi un președinte dezbinator.
PSD a dus România și în NATO. Tot PSD este cel care va prelua președinția Consiliului UE. Suntem pregătiți pentru a face față oricăror provocări politice la nivel european.
Avem nevoie să dăm dovadă de înțelepciune politică și solidaritate. Pentru că numai așa PSD a reușit de fiecare dată, nu pentru el, ci pentru România. Avem nevoie să dăm dovadă că suntem demni și că facem parte cu demnitate din familia europeană.
Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE:
România este ținută în șah prin practici incorecte precum raportul MCV, amintind și alte exemple prin care România este dezavantajată de autoritățile europene față de alte state-membre UE. Axa discursului: România este considerată un stat second-hand în Uniunea Europeană. Unul dintre marile pericole ale României este promovarea unui discurs naționalist. Dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume pentru ca UE să aibă viitor. Apel la tratamentul corect al tuturor statelor-membre și la acordarea acelorași oportunități. O UE care să evolueze cu o singură viteză. „Singura agendă care poate asigura viitorul UE și singura strategie prin care România își poate accelera dezvoltarea și poate asigura mai multă prosperitate românilor”.
Per ansamblu, românii câștigă mai bine, trăiesc mai bine decât în urmă cu 2 ani. Salariile au crescut în toate domeniile, mai ales în domeniul Sănătății. Punctul de pensie a crescut consistent, iar investițiile străine au crescut, aducând șomajul la un minim istoric.
Am sperat, ca și dumneavoastră, să avem în președintele României un partener echilibrat, echidistant politic, care să se gândească în primul rând la țară și mai apoi la un al doilea mandat. Ceea ce avem vedem cu toții.
S-au spus multe despre protocoalele secrete, dar esența e simplă: judecătorii primeau în plic informații confidențiale despre acuzați, la care aceștia și avocații nu aveau acces. (…) Nu se va schimba nimic dacă negăm existența abuzurilor. Așa-zisa luptă împotriva corupției produce victime colaterale în Justiție și în politică. România trebuie vindecată de nedreptăți și abuzuri. Am ajuns la ultimul ceas în care ne mai putem așeza la masă pentru a hotărî măsurile luate pentru ca abuzurile să nu mai fie posibile, iar Justiția, accesibilă oricui. Datorăm asta miilor de familii abuzate de Sistem.