Sari la conținut

Știri de weekend: Dacian Cioloș are partid – Dragnea, Dăncilă și Tăriceanu, discursuri cu scântei în Consiliul Național PSD

Weekend interesant în politică la final de an: când toată lumea se pregătește de Sărbători, PSD și, alături de el, partidul de coaliție ALDE și Opoziția, par să fie gata de război.

Dacian Cioloș își trăiește visul de a avea un partid – prețul căruia a fost chiar Mișcarea România Împreună, la care a renunțat, probabil în ecuația apropiatelor europarlamentare. Pare că a meritat: a primit 7.500 de cereri de adeziune într-o singură zi și brațele deschise ale președintelui USR. De la tribuna Consiliului Național PSD, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu au susținut discursuri foarte interesante. Teme centrale: România vs. UE. Justiția și abuzurile sale. Rezultatele celor 2 ani de guvernare PSD.

Și mai interesantă va fi săptămâna viitoare totuși, când va fi acordat votul pe moțiunea de cenzură în Parlament.

> Dacian Cioloș renunță la Mișcarea România Împreună și își înființează Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS). La o zi de la anunțul de sâmbătă, fostul premier a afirmat că a primit deja 7.500 de cereri de înscriere. Președintele partidului USR, Dan Barna, i-a urat succes lui Dacian Cioloș cu noul partid, „partenerii noștri cei mai apropiați”.

> Partidul Social Democrat a susținut astăzi Consiliul Național, al cărui președinte este de astăzi Mihai Fifor. Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu au susținut discursuri deloc cu mănuși astăzi la tribună, în tradiția deja cunoscută a social democraților. Printre temele abordate s-au numărat relația României cu partenerii europeni, Justiția românească (sau, mai bine zis, abuzurile care au loc în sistem), precum și situația multinaționalelor prezente în țară (rețineți că Teodorovici anunțase zilele trecute că statul își va îndrepta atenția către companiile mari, ca fiind cele care nu plătesc suficiente taxe?). Atât Dăncilă cât și Dragnea au vorbit și despre rezultatele celor 2 ani de guvernare PSD, anunțând depășirea pragului de 1.000 miliarde de lei a Produsului Intern Brut în 2019.