10 lucruri care merg bine în economia României, din raportul Băncii Naționale

Economia creşte. Dacă te-ai lua după televizoare, totul ar trebui să se prăbuşească în ţara aceasta. Nu vrea. Nu vrea deloc să se prăbuşească. Merge înainte – Mugur Isărescu, guvernator BNR.
România este mai bine pregătită față de acum 10 ani să facă față șocurilor externe, arată Banca Națională în ultima ediție a raportului privind stabilitatea financiară a țării noastre în corelație cu evoluțiile economice și financiare pe plan național și internațional. Mai mult, în ultimele luni, contextul macroeconomic și financiar național s-a menținut favorabil, conform documentului BNR.
Așadar, cum a performat economia României?
În ultimii 10 ani:
- Datoria externă netă raportată la Produsul Intern Brut înregistrează cele mai reduse valori din ultimul deceniu (19,5% din PIB în prima jumătate a anului 2018 comparativ cu 24% în aceeași perioadă din 2008).
- Ponderea datoriei pe termen scurt în datoria publică guvernamentală s-a redus semnificativ din 2008 până în prezent, de la 18% în 2008 la 2,7% în 2018.
- Rezervele valutare ale României au crescut cu 5,1 miliarde de euro între 2008 și 2018, ajungând la 32,4 miliarde euro în luna octombrie a acestui an.
- Sistemul financiar românesc a devenit mai solid în ultimii 10 ani, iar dependența băncilor din România de finanțarea externă s-a redus considerabil.
În ultimul an:
- Produsul Intern Brut a crescut cu 4,1% în primele 6 luni din 2018, cu o viteză superioară mediei Uniunii Europene. Creșterea a încetinit față de anul trecut, dar asta e o veste bună, arată BNR – s-a diminuat astfel riscul de supraîncălzire a economiei românești.
- Datoria publică (guvernamentală) a scăzut cu 1 punct procentual față de sfârșitul anului 2017, până la 34,1% din PIB la finalul lunii iunie 2018. Spre comparație, nivelul mediu al datoriei guvernamentale în UE depășește pragul de 60% din PIB stabilit prin Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.
- Creșterea deficitului de cont curent s-a temperat în primele 6 luni din 2018, valoarea acestuia (deși ridicată) fiind sub pragul de alertă stabilit de Comisia Europeană.
- Rata anuală a inflației continuă să scadă după maximul atins la jumătatea acestui an, reintrând la finalul lui 2018 în intervalul de variaţie al țintei de inflație (2,5% ± 1%). De menționat, rata inflației a scăzut de la 7,9% în 2008.
- Șomajul continuă și el să descrească, până la 4,2% în cel de-al treilea trimestru al acestui an (sub media europeană), în favoarea ratei de ocupare a forței de muncă, în continuă creștere. La acest capitol, mai avem 5 procente până atingem pragul de 75% stabilit ca obiectiv în Strategia Europa 2020.
- Cheltuielile cu investițiile în primele 9 luni din 2018 au crescut cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Categorii