Sari la conținut

17 decembrie: Alianța ”Moldova se Dezvoltă”, după modelul ”Alianța Vestului” – Consiliul Concurenței neagă sesizarea privind înțelegeri ilegale între bănci – Iohannis cere agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern

România a înregistrat cea mai mare creștere a Consumului Individual Efectiv din Uniunea Europeană în perioada 2015-2017, arată cele mai recente date Eurostat. CIE este un indicator care măsoară statistic bunăstarea materială a populației și, în clasamentul bunăstării calculat pe baza acestuia, am depășit Croația, Ungaria și Bulgaria, ajungând la 68% din media UE în 2017 (de la 58% în 2015).

Primarii municipiilor Iași, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc au înființat astăzi o alianță pentru zona de Nord – Est a țării: „Moldova se Dezvoltă”. Aceasta a fost încurajată de înființarea de acum câteva zile a ”Alianței Vestului” și are ca principal obiectiv promovarea a două proiecte de interes pentru Moldova: Autostrada Est-Vest și Autostrada Nord-Sud, care să lege această regiune de capitala țării.

Consiliul Concurenței a respins acuzațiile senatorului ALDE Daniel Zamfir, care susținea că instituția a fost sesizată de Banca Națională cu privire la existența unei înțelegeri între bănci pentru a limita creditarea către companii. În plus, Consiliul Concurenței amintește de recomandările făcute pentru creșterea concurenței în sectorul financiar prin transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată, care ar fi trebuit preluată în legislația națională din ianuarie 2018.

Președintele Klaus Iohannis a cerut prim-ministrului Viorica Dăncilă să îi trimită agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern cu 24 de ore înainte, invocând articolul 87 din Constituția României, în încercarea de a împiedica o posibilă ordonanţă pe amnistie şi graţiere.