Sari la conținut

21 decembrie: Guvernul adoptă OUG cu modificări fiscale – CCR motivează decizia privind refuzul lui Iohannis de a revoca 2 miniștri – Iliescu, acuzat de crime împotriva umanității

> Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind măsurile fiscale care a fost intens disputată de mediul privat în ultimele zile. OUG prevede, între altele, plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru consumatorii casnici în următorii 3 ani, impozitarea băncilor în funcție de nivelul ROBOR, odată ce acesta depășește 2%, precum și reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%. În plan politic, USR a răspuns la OUG cu o cerere de sesizare CCR, iar PNL, cu o somație – ambele partide prevăd un viitor apocaliptic pentru România din cauza noilor măsuri fiscale.

> Klaus Iohannis nu se teme de Dacian Cioloș în cursa alegerilor prezidențiale de anul viitor, președintele spunând că are „prima șansă” în viitorul scrutin. În ce privește un posibil referendum pe justiție solicitat de societatea civilă încă din 12 decembrie, Iohannis a spus că nu este exclus anul viitor – anul acesta, din cauza sărbătorilor, nu se mai poate ține.

> Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a admis existența unui conflict juridic de natură constituțională generat de refuzul președintelui de a revoca miniștrii de la Transporturi și Dezvoltare. În document se arată că Iohannis nu și-a exercitat atribuția constituțională și legală de a lua act de demisii și de a semna decretul de revocare, prin aceasta creând un blocaj instituțional.

> Parchetul General a anunțat punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil Dumitrescu, în dosarul Revoluției din decembrie 1989, pentru infracțiuni contra umanităţii.