Sari la conținut

1 ianuarie: România a preluat Președinția Consiliului UE – Salariul minim brut a crescut – Gradul de îndatorare prin credite a scăzut

> România a preluat oficial Președinția Consiliului Uniunii Europene pentru 6 luni. Mandatul țării noastre are loc într-o actualitate europeană destul de dificilă: în martie se va definitiva ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar în luna mai vor avea loc alegerile europarlamentare.

> Salariul minim brut crește diferențiat, la 2.080 de lei pentru cei fără studii universitare și la 2.350 de lei pentru cei care lucrează în funcții care necesită studii superioare, cu o vechime profesională de cel puțin 1 an. În domeniul construcțiilor, salariul minim brut a fost majorat la 3.000 de lei și scutit de plata cotei de 3,75% către Pilonul II de pensii până în 2028.

> De astăzi, gradul de îndatorare în cazul creditelor de consum și ipotecare poate urca până la cel mult 40% din venitul net pentru cele în lei și 20% pentru cele în valută. Excepție face achiziționarea primei locuințe, care va avea un grad maxim de îndatorare cu 5% mai mare.