Sari la conținut

Extern | Parlamentul britanic respinge acordul Brexit

În această seară, Parlamentul britanic a spus un NU hotărât proiectului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care a fost agreat de prim-ministrul Theresa May cu UE.

202 voturi au sprijinit astăzi proiectul Brexit, în timp ce 432 de voturi au fost acordate împotriva acestuia. Dezbaterea din Parlamentul de la Londra, în care a fost anunțată o moțiune de cenzură împotriva premierului Theresa May, continuă și la această oră.

În acest moment, Marea Britanie, care ar trebui să părăsească Uniunea Europeană la data de 29 martie, se confruntă cu posibilitatea unui exit fără acord, văzut de cei mai mulți ca un worst-case scenario. O altă opțiune este negocierea unui nou acord, în ciuda declarațiilor oficialilor europeni care au spus în ultima vreme că aceasta nu este o posibilitate. O a treia opțiune, care capătă tot mai mult contur (cel puțin în opinia publică) este rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană – lucru cel mai probabil dorit de membrii UE. Acest ultim drum este însă și cel mai complicat, date fiind tensiunile și jocurile politice ale partidelor din Parlamentul Britanic.