Sari la conținut

21 Ianuarie: Kovesi candidează pentru șefia Parchetului European – Adrian Țuțuianu intră în Pro România – Critici la OUG-ul anunțat de Tudorel Toader

> Laura Codruța Kovesi și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European, care va investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului UE. În același timp, atacurile la adresa fostei șefe DNA s-au intensificat: Adina Florea ar urma să o pună sub acuzare, Fundația FACIAS o acuză la Secția de Magistrați de divulgare de informații secrete de serviciu, iar fundația GRAUR va cere Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor al lui Kovesi.

> Senatorul Adrian Țuțuianu, exclus din PSD, a anunțat că se înscrie în partidul lui Victor Ponta, Pro România. Mai mult, Țuțuianu a declarat că este în discuții și cu Marian Neacşu și Paul Stănescu, și are în plan să vorbească și cu Gabriela Firea de planul său de a constitui o alternativă la PSD.

> Trei asociații de magistrați (Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”) critică intenția ministrului Tudorel Toader de a da o OUG pentru rejudecarea dosarelor în care s-au pronunţat decizii definitive după 2014 ale completurilor de 5 judecători de la ICCJ. Motivul este faptul că această OUG contravine principiului constituțional al neretroactivității legilor.