Sari la conținut

24 ianuarie: Oprișan critică posibila candidatură a lui Kovesi la Parchetul European – Adrian Iordache demisionează din PLUS – ANAF demarează operațiunea ”Iceberg”

> Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, a criticat posibila candidatură a Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, declarând că înainte, fostul șef DNA ar trebui să răspundă legal pentru abuzurile din România. Întrebat care este motivul pentru care Kovesi își dorește acest post, Oprișan a declarat ferm că ”este bolnavă de putere”.

> Adrian Iordache, unul dintre membrii fondatori ai Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), a demisionat din formațiune. Decizia vine în urma scandalului generat de informațiile lansate în spațiul public de istoricul Marius Oprea, care a arătat că Iordache, cel care se află de fapt în spatele partidului nou-înființat, este fiul unui anchetator al Securității din epoca Ceaușescu. ”Nu în ultimul rând, este o aberație etică născocită acum în laboratoarele PSD-ALDE și PNL să mi se atribuie mie acțiunile altcuiva, chiar și ale tatălui meu, ca să nu mai vorbim de calomnii și invenții. Sau, și mai bizar, să i se atribuie lui Dacian Cioloș, care nici nu-l cunoaște. Fiecare dintre noi este ceea ce face, iar de făcut, pe lângă truda mea profesională, am făcut asta: am pus umărul la o alternativă și o șansă, poate ultima, la o evoluție normală a acestei țări”, a declarat acesta într-o scrisoare adresată colegilor din PLUS.

> ANAF a demarat operațiunea „Iceberg”, o acțiune de verificare fiscală a marilor companii din toate domeniile de activitate economică din România, care se va desfășura pe întreaga durată a anului 2019. Principalele direcții de acțiune vor fi: combaterea fenomenului externalizării profitului, verificarea modului în care companiile mari gestionează relațiile economice între companii din grupul din care fac parte și destructurarea lanţurilor tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.