Sari la conținut

25 ianuarie: Kelemen Hunor critică Guvernul – BNR și PSD, în război al declarațiilor – Dragnea s-a întors – Reacții din UE la OUG de contestare în anulare a sentințelor C5 de la ÎCCJ

> UDMR pare să se distanțeze tot mai mult de coaliția PSD-ALDE. Liderul partidului, Kelemen Hunor, a declarat astăzi că Guvernul dă dovadă de iresponsabilitate pentru că nu a prezentat un proiect de buget, reclamând faptul că, din acest motiv, atât administrația publică, cât și sectorul privat, funcționează în stand-by.

> Război al declarațiilor între Banca Națională și PSD, pe tema cursului euro. Dacă Partidul Social Democrat susține că este responsabilitatea BNR să mențină leul la un nivel scăzut față de euro, denunțând și capacitatea băncii de a face acest lucru prin rezerva de peste 36,8 miliarde de euro, Banca Națională susține că ”analiștii fără nume, care văd leul la 2 lei și dobânda tot la 2%, se vede că nu au lucrat niciodată cu piața și mai ales cu piețele internaționale, de vreme ce fac asemenea recomandări”. Ministerul de Finanțe a dat la rândul său publicității un comunicat de presă ce reia linia PSD, prin care susține că ”BNR este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar”, menționând că Guvernul își dorește o cooperare loială cu BNR. În replică, Banca Națională a spus că o asemenea colaborare, dorită și de instituție, ”presupune însă o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării.”

> Liviu Dragnea s-a întors din vacanță! Pe contul său Facebook acesta a postat azi o imagine în care este alături de Călin Popescu Tăriceanu, Darius Vâlcov, miniștrii Eugen Teodorovici și Niculae Bădălău și secretarul general ALDE, Daniel Chițoiu. Mesajul care însoțea imaginea: Cu cifrele pe masă. Viitorul arată bine.

> Grupul Verzilor din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să acționeze imediat pentru a proteja statul de drept în România, dacă se adoptă OUG pentru contestarea în anulare a sentințelor definitive date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, declarate neconstituționale de CCR.

> Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a trimis ieri o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care-și exprimă îngrijorarea cu privire la posibila OUG de contestare în anulare a sentințelor completurilor de 5 judecători din 2014 până în prezent. Cu referire la această scrisoare, Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a reamintit declarațiile recente ale președintelui CE, Jean-Claude Juncker, făcute în cadrul vizitei de la București, prin care acesta critica o posibilă amnistie.