Sari la conținut

29 Ianuarie: Mihai Tudose se înscrie în Pro România – Cristian Preda a aderat la PLUS – Klaus Iohannis va apăra valorile statului de drept și ale justiției independente

> Fostul prim-ministru Mihai Tudose a anunțat astăzi că demisionează din PSD și că se înscrie în partidul lui Victor Ponta, Pro România, justificându-și decizia prin faptul că PSD nu mai ține cont de problemele reale ale României, iar conducerea partidului ”a înlocuit agenda publică cu agende personale”. Mai mulți parlamentari PSD au demisionat din partid în ultima perioadă, invocând aceleași motive: conducerea autoritară a lui Liviu Dragnea și schimbarea agendei partidului cu a acestuia.

> Europarlamentarul Cristian Preda s-a înscris în partidul lui Dacian Cioloș, PLUS, și susține că înscrierea sa ajută partidul, deoarece îi garantează reprezentanți în secțiile de vot. Însă, potrivit legislației electorale, reprezentanți în secțiile de votare pot avea doar partidele parlamentare: care au candidat la alegeri, au trecut pragul de 5% și au ajuns în Parlament, PLUS nerespectând aceste condiții. Anterior, Preda a fost în PDL și PMP, cu fiecare din cele două partide câștigând câte un mandat de europarlamentar.

> La începutul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, președintele Klaus Iohannis a afirmat: „Vă spuneam la întâlnirea noastră de anul trecut că pentru ca politica externă şi europeană a României să fie performantă, statul român trebuie să rămână unul în care democrația liberală și statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiție independentă şi eficientă. Aceste considerente rămân valabile acum, când deţinem Preşedinţia Consiliului Uniunii, mai mult ca niciodată. Vă asigur că voi face tot ceea ce ţine de mine, ca Preşedinte, pentru ca aceste valori să nu fie afectate”.