Sari la conținut

15 Februarie: Start-Up Nation – Anchetarea lui Kovesi îi va afecta șansele la PE? – OUG majorare alocații – Bugetul, votat – USR cere desființarea secției de anchetare a magistraților

> Firmele din București, Cluj și Ilfov au plecat anul acesta cu un deficit de 15 puncte în aplicațiile pentru finanțările nerambursabile Start-Up Nation (deoarece densitatea firmelor mici și mijlocii este în aceste zone mai mare de 4 la 100 de locuitori). Din acest motiv, doar 979 de firme bucureștene, clujene sau ilfovene au aplicat în acest an, în comparație cu 6065, câte au aplicat în 2017.

> După ce a fost audiată vineri de secția de anchetare a magistraților, Laura Codruța Kovesi a declarat: „Cu siguranță va exista o afectare a candidaturii mele (…) Eu voi merge mai departe. Mă voi prezenta la audieri în 26 februarie în Parlamentul European”. În plus, aceasta a afirmat că este ”hărțuită cu plângeri penale de 2 ani și jumătate”.

> Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va da o Ordonanță de Urgență pentru majorarea alocațiilor copiilor de la 84 la 150 de lei de la 1 martie, în același timp acuzând PNL de neseriozitate, pentru depunerea amendamentului și indicarea excedentului bugetar ca sursă de finanțare.

> Proiectul legii bugetului de stat pentru 2019 a fost votat astăzi în Parlament, cu 275 voturi pentru, 122 împotrivă și 2 abțineri. Cele mai importante modificări la proiectul inițial sunt creșterea alocațiilor și tăierea bugetelor serviciilor secrete.

> Un proiect de lege pentru modificări în domeniul justiției a fost depus astăzi de 27 de parlamentari USR. Aceștia doresc desființarea secției de anchetare a magistraților, dar și câteva modificări legate de numirea șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General.