Sari la conținut

14 Februarie: Alianța USR – PLUS vrea referendum pe Justiție – Reacția Comisiei Europene în cazul Kovesi – Companiile Municipale trebuie desființate – Economia a crescut cu 4,1% în 2018 – Românii au încredere în Armată

Alianța USR – PLUS i-a cerut președintelui Klaus Iohannis declanșarea unui referendum pe Justiție, cu întrebarea: ”’Sunteți de acord ca persoanele condamnate penal să nu mai poată candida la funcții alese în România?”, afirmând că ”nu este nimic întâmplător în citarea doamnei Kovesi exact în momentul în care urma să plece la Bruxelles pentru a susține candidatura.” Mai mult, Dan Barna susține că Secția specială pentru magistrați ar trebui desființată, ”pentru că este în realitate o miliție pe care și-a construit-o domnul Dragnea”.

Comisia Europeană urmărește toate evoluțiile legate de cei 3 procurori de pe lista scurtă pentru Parchetul European, în special cazul Laurei Codruța Kovesi, aceasta fiind prima pe listă. Și în presa americană Reuters și New York Times arată că ”nou înființata secție pentru magistrați amenință independența justiției și statul de drept, potrivit Comisiei Europene, Departamentului de Stat al SUA și multor magistrați români”.

Curtea de Apel București a respins recursul Primăriei privind decizia conform căreia toate Companiile Municipale au fost înființate cu încălcarea legii. Decizia instanței este definitivă, iar companiile trebuie desființate, deoarece folosesc încă banii statului.

Conform Institutului Național de Statistică, economia României a crescut în 2018 cu 4,1%, datele fiind ușor sub estimarea Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, de 4,4% – 4,5%. În 2017, creșterea economică a României a fost de 7%.

Sondajul realizat de INSCOP în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019 arată că armata este instituția din România în care cetățenii au cel mai ridicat nivel de încredere (64,1%) urmată de Biserică (54,5%), Jandarmerie (43,5%) și Poliție (41,2%). În DNA au încredere 39,7% dintre români, iar în Președinție – 39,1%. Dintre instituțiile internaționale, pe primul loc este NATO (49,9%), urmată de UE (47,8%), Parlamentul European (44,7%) și Comisia Europeană (43,8%).