După ani de străinătate, mulți români aleg să se întoarcă acasă

În 2017 au plecat cu 6% mai mulți români din țară față de 2016. Însă în aceeași perioadă s-au stabilit cu 21% mai multe persoane în România, o mare parte dintre ei români.
România a devenit, după 2007, țara în care fiecare avea un ”cineva drag” care a ales să plece ”afară”. Simplu miraj sau dorința unui viitor mai bun… orice i-a atras pe acești oameni către Occident a început să-și piardă din strălucire. O arată cifrele.
În 2017 s-au stabilit în România 166.000 de oameni, cu 21% mai mulți față de 2016. În același an, numărul celor care au plecat din România a fost de 219.000, cu doar 6% mai mulți comparativ cu 2016.
O mare parte dintre cei stabiliți în țară în această perioadă sunt românii pe care România credea că i-a pierdut, dar care se întorc acasă.
Institutul Național de Statistică
Este adevărat, mulți români încă pleacă, dar sunt mulți și cei care au început să găsească noi oportunități aici. ”Oamenii continuă să plece în alte ţări, însă mulţi se şi întorc şi stau o perioadă (…) ceea ce arată că românii sunt mai flexibili”, spune Monica Roman, Academia de Studii Economice din Bucureşti.
3,6 milioane de români lucrează în prezent în străinătate. Cei mai mulți au părăsit țara după 2007, odată cu deschiderea granițelor țărilor din Uniunea Europeană. E și motivul pentru care marea lor majoritate au ales să se stabilească în state-membre UE: Marea Britanie, Italia, Spania, Germania sau Austria, pentru motive care se estompează însă cu timpul.
Cel mai important, salariile. Iată însă că cel minim a crescut de peste 5 ori din 2007 până în prezent, iar cel mediu a ajuns la aproape 3.000 de lei la finalul lui 2018. Mai mult, veniturile bugetarilor au crescut considerabil în ultimii ani, iar mediul privat a fost nevoit să țină pasul – atât cu nivelul de salarizare al bugetarilor, cât și cu o competitivitate tot mai acerbă pe piața forței de muncă, ce a ”motivat” angajatorii să investească în angajații lor.
Mai este încă de lucru, cu siguranță: un alt motiv important pentru plecarea masivă a românilor din acești ani este lipsa locurilor de muncă, ce nu se poate îndrepta ușor și rapid, ci strategic, prin investiții. Și acestea continuă să crească însă, la fel ca și numărul locurilor de muncă ce s-a mărit cu sute de mii în ultimii ani.
Cert este că dacă România reușește să fie cea mai productivă economie din OECD chiar și cu aproape 4 milioane de cetățeni stabiliți în străinătate, cum ar arăta aceeași Românie dacă și-ar primi înapoi românii plecați?