Sari la conținut

7 Martie: DNA rectifică scrisoarea lui Toader – BEC respinge Alianța USR-PLUS – Alte 3 proceduri de infringement împotriva României – Motivația CCR – Susținătorii lui Kovesi, în comisia de negociere

> DNA a transmis către Financial Times o adresă prin care „rectifică unele informații nereale transmise de ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader”, într-o scrisoare adresată publicației, în care ar fi susținut că Laura Codruța Kovesi nu ar trebui numită în funcția de procuror european.

> Biroul Electoral Central a respins cererea de înscriere a Alianței USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare. „Pretextul BEC a fost acela că Dan Barna și Dacian Cioloș nu ar figura ca președinți ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice”. Alianța susține că va merge mai departe, chiar dacă cele două partide vor trebui să candideze separat.

> Comisia Europeană a anunțat astăzi că a început alte trei proceduri de infringement împotriva României. Acestea se referă la neîndeplinirea obligațiilor de stat membru, pentru servicii financiare și protecția consulară. Comisia a anunțat și că a mai luat și măsuri privind recunoașterea calificărilor profesionale împotriva a 26 state membre, inclusiv România.

> Curtea Constituțională a României a motivat decizia prin care a declarat neconstituțional  în integralitate proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pentru declasificarea protocoalelor semnate de SRI cu mai multe instituții judiciare. Astfel, CCR a afirmat că informațiile secrete de stat pot fi declasificate doar prin Hotărâre de Guvern.

> ​Claude Moraes, președintele comisiei LIBE, Ingeborg Grassle(PPE), șefa comisiei CONT, și Judith Sargentini, vice al comisiei LIBE, vor face parte din echipa de negociere a Parlamentului European cu Consiliul UE pentru desemnarea procurorului șef dintre Laura Codruța Kovesi și Jean-Francois Bohnert. Grassle și Sargentini au opinii favorabile lui Kovesi, iar Moraes a afirmat deja că va colabora cu Grassle.