Sari la conținut

8 Martie: Augustin Lazăr vrea sesizarea CCR – Iohannis trimite bugetul în Parlament – Magistrați, la Bruxelles – Verzii europeni avertizează BEC – Contestație USR-PLUS

> Procurorul general Augustin Lazăr a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituțională pentru conflictul juridic de natură constituțională dintre Guvern, Parlament, CSM și Parchetul General în legătură cu modificarea celor trei legi ale justiției, Augustin Lazăr consideră că aceste acțiuni sunt un risc pentru democrație și statul de drept, iar prin adoptarea OUG care modifică legile justiției Guvernul a depășit limitele conferite de Constituție.

> Președintele Klaus Iohannis a retrimis astăzi bugetul de stat pentru 2019 în Parlament pentru reexaminare, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate pe care președintele a făcut-o pe 22 februarie. Iohannis acuză faptul că alocarea resurselor bugetare se bazează pe prognoze economice nerealiste.

> O delegație de 30 de magistrați români va protesta pe 4 aprilie la Bruxelles în fața sediului Comisiei Europene și se va întâlni cu Frans Timmermans și Vera Jourova, deoarece ministrul Justiției vorbește prin scrisori cu aceștia.

> Verzii europeni, prin Ska Keller, co-președinta din Parlamentul European, avertizează că decizia BEC „de a obstrucționa” candidatura Alianței 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare din luna mai „este o cauză serioasă de îngrijorare” și solicită anularea interdicției de participare, deoarece alianța a îndeplinit condițiile legale.

> Alianța 2020 USR PLUS a depus contestație la Înalta Curte de Casație şi Justiție în urma deciziei BEC prin care aceasta respinge înscrierea alianței pentru a putea participa la alegerile europarlamentare din luna mai, exprimându-și încrederea că această eroare „va fi corectată”.