Sari la conținut

20 Martie: PSD remaniază? – Guvernul, atenționat de UE – BNR, despre aur – Implementarea MCV, accelerată – Referendum?

> PSD ia în calcul o nouă remaniere guvernamentală înainte de alegerile europarlamentare.  Ar fi vorba de miniștrii care candidează la alegerile din 26 mai, Rovana Plumb și Natalia Intotero, dar adevărata miză a remanierii pare a fi schimbarea din funcție a ministrului Justiției, Tudorel Toader. Social-democrații sunt extrem de nemulțumiți de faptul că acesta nu a dat încă Ordonanțele de Urgență privind Codurile Penale, completurile de 5 judecători și protocoalele.

> Roberto Viola, directorul general al Direcției de Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie din cadrul Comisiei Europene, a trimis o scrisoare Reprezentanței permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Acesta a avertizat că Ordonanța de Urgență 114/2018 ”afectează grav sectorul comunicațiilor”. De asemenea, ar putea avea ”un impact negativ asupra prețurilor noilor servicii”. Prin urmare, acesta îndeamnă autoritățile să reexamineze în Parlament consecințele normelor pentru viitorul 5G în România.

> Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a vorbit azi despre discuțiile care privesc faptul că PSD dorește să aducă aurul în România. Consultantul a afirmat că aceasta ”este doar o încercare de a şicana Banca Naţională”, iar ”Partidul care ar îndrăzni să vândă un gram de aur ar ieşi din istorie.”

> În urma unei scurte întâlniri dintre prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și premierul Viorica Dăncilă, Comisia Europeană a confirmat că discuțiile tehnice progresează, iar implementarea de către România a recomandărilor din raportul MCV a fost accelerată.

> Mai mult de 20 de organizații civice, printre care Corupția ucide, Geeks For Democracy și Inițiativa România i-au trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare. Prin aceasta, organizațiile îi cer să semneze un decret de organizare a unui referendum privind „continuarea luptei împotriva corupției și a asigurării integrității funcției publice”. Mai mult, acestea îi sugerează lui Iohannis mai multe posibile întrebări și le cer românilor care vor referendum să semneze o petiție inițiată de grupul civic Reset în 13 martie.