Sari la conținut

19 Martie: Magistrații reacționează – Comisia MCV, criticată – Dragnea, cerere la ICCJ – Prima mașină – Cîțu, cerere către Dăncilă și Teodorovici

> Jandarmii au încercat să îi împiedice pe magistrați să protesteze luni pe treptele Palatului de Justiție. Reacția magistraților nu a întârziat să apară, trei asociații reprezentative ale judecătorilor și procurorilor declarând că dezaprobă orice încercare de intimidare a magistraților, acțiune care pune în pericol valorile fundamentale ale Uniunii Europene și nu poate fi legitimată în niciun fel.

> Aceleași trei asociații ale magistraților critică modul în care Guvernul este reprezentat în Comisia mixtă cu Comisia Europeană pentru discutarea MCV, susținând că magistrații sunt ignorați. Aceștia firmă că orice discuții organizate în comisii mixte nu pot fi purtate de funcționari guvernamentali de rang secundar, fără legătură cu sistemul judiciar și nu se poate ignora participarea magistraților români.

> Liviu Dragnea cere Completului de 5 judecători de la ICCJ anularea sentinţei de 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare şi rejudecarea procesului angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Motivul ar fi faptul că sentinţa ar fi fost dată de un complet nelegal constituit.

> Guvernul a aprobat marţi modificarea programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, aprobat prin OUG 66/2014. Astfel, beneficiarii îşi vor putea cumpăra o nouă maşină (clasică cu sistem de propulsie termic, hibrid, electric hibrid şi full-electric), chiar dacă au mai avut un autovehicul nou.

> Senatorul PNL Florin Cîţu le-a cerut din nou premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să-şi prezinte declaraţiile pe propria răspundere prevăzute în art. 46 din OUG nr. 114/2018, afirmând că dacă acestea ”nu există, atunci încalcă voit şi repetat legislaţia în vigoare şi trebuie să suporte consecinţele legii.”