Sari la conținut

27 Martie: Petroliștii, scrisoare către Dăncilă – MFP împrumută extern – Kovesi, despre PE – Cine a modificat OUG 114/2018? – Proiectul lui Iordache, adoptat de deputați

> Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze i-a transmis o scrisoare Vioricăi Dăncilă, ministrului energiei Anton Anton și secretarului de stat din Ministerul Energiei, Iulian Tudorache, prin care subliniază efectele negative ale prevederilor OUG 114/2018 asupra pieței gazelor din România: perturbarea pieței și scăderea încrederii investitorilor.

> România a pus la vânzare pe piața internațională eurobonduri cu scadență la 7 ani, 15 ani și 30 de ani. Anul trecut, MFP a atras peste 5 miliarde de euro de pe piețele internaționale, acoperindu-și astfel aproximativ o treime din necesarul de finanțare.

> Întrebată despre discuțiile dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene despre desemnarea procurorului şef european, competiție în care se află și ea, Laura Codruța Kovesi a declarat că ”se negociază profesionalismul celui care trebuie să dețină această funcție”. Mai mult, Kovesi a afirmat că, deși până acum s-a clasat prima, nu știe ce negocieri „sunt avute în vedere” și că așteaptă rezultatul.

> Documentul care schimbă OUG 114/2018, numită și Ordonanța lăcomiei, a fost creat de Gheorghe Gherghina, membru în Consiliul de Administrație al BNR, apoi a fost modificat de directorul general adjunct al direcției generale de trezorerie din Ministerul de Finanțe.

> Proiectul legislativ inițiat de Florin Iordache, care prevede un termen de maximum 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial în care hotărârile Parlamentului pot fi atacate la Curtea Constituțională, a fost adoptat astăzi de Camera Deputaților. Deputații PNL și USR au anunțat deja că vor ataca proiectul la CCR.