Sari la conținut

29 Martie: Dosare incomplete pentru Parchetul General – Discuție telefonică Timmermans-Dăncilă – Kovesi, în centrul atenției

> Augustin Lazăr, actualul procuror general, este singurul din cei patru candidați la șefia Parchetului General care a depus dosarul complet. Pe lista candidaților pentru funcția de procuror general mai sunt Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu. Cei trei procurori au termen până luni, 1 aprilie, la ora 17.30, să își completeze dosarele.

> Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și premierul Viorica Dăncilă au avut o discuție telefonică despre cele două proiecte de ordonanță de urgență ale Ministerului Justiției privind modificarea Codurilor penale și posibilitatea contestării deciziilor definitive pronunțate de completurile de 5 judecători ale instanței supreme. CE s-a declarat îngrijorată de evoluția statului de drept în România.

> Secția pentru anchetarea magistraților a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă. Kovesi a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, având mai multe interdicții: să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre dosar. Fosta șefă DNA a contestat controlul judiciar la instanța supremă.

> Manfred Weber, liderul grupului PPE, s-a declarat îngrijorat de procedurile contra lui Kovesi, afirmând că ”așa ceva este absolut inacceptabil în Europa”. Mai mult, Weber susține că ”dacă nu se renunță la procedurile judiciare împotriva lui Kovesi, vom cere o dezbatere pe această temă în PE”.

> Referindu-se la plasarea sub control judiciar a fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, Comisia Europeană a solicitat Guvernul României să respecte pe deplin principiul cooperării loiale în ceea ce privește procedura de selecție a procurorului general european, arătând că toți candidații trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecție.