Sari la conținut

Iohannis, scrisoare către Tăriceanu & Dragnea – Tăriceanu, despre scrisoarea ambasadelor – Dragnea acuză Bruxelles – CNSAS reverifică trecutul lui Lazăr – Obiectivele Alianței USR-PLUS

> Președintele Klaus Iohannis a transmis astăzi o scrisoare lui Călin Popescu-Tăriceanu și lui Liviu Dragnea în care îi anunța despre organizarea unui referendum național pe două teme:  interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

> Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că scrisoare celor 12 ambasade este ”total deplasată”, iar impresia sa este ”că se constituie un sindicat al ambasadelor”. Mai mult, Tăriceanu și-a exprimat opinia cu privire la nemulțumirile lui Timmermans, afirmând că nu vede motivele acestuia de îngrijorare, neexistând elemente concrete pentru declanșarea articolului 7 pentru România.

> Liviu Dragnea și-a exprimat opinia personală în cadrul unei discuții informale cu jurnaliștii catalogând afirmațiile celor de la Bruxelles în legătură cu justiția din România și situația Laurei Codruța Kovesi ca fiind un ”teatru”. Mai mult, Dragnea a spus că dorește să pună capăt discuțiilor despre OUG pe justiție.

> Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a decis să reverifice trecutul  procurorului general Augustin Lazăr. Decizia a venit în urma apariției în spațiul public a informațiilor prin care acesta e acuzat că ar fi făcut parte dintr-o comisie care înainte de 1989 a refuzat eliberarea unui disident anticomunist.

> Alianța USR – PLUS a prezentat astăzi obiectivele pentru Parlamentul European. Din punctul de vedere al justiției, aceasta dorește realizarea unei legislații europene anticorupție valabile în toate statele membre care să uniformizeze definiția faptelor de corupție, criteriile de integritate pentru accesul în funcțiile publice, dar și regulile comune pentru ca cei care comit fapte de corupție să nu beneficieze de imunitate.