Sari la conținut

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări – Vera Jourova, despre Kovesi – Reverificarea lui Lazăr – România aderă la OCDE? – Când trecem la euro?

> Preşedintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice din Parlamentul României prin care îi invită în zilele de 11 și 12 aprilie la consultări la Palatul Cotroceni pe tema situației din justiție.

> Comisarul european pentru justiție Vera Jourova a declarat astăzi că poziția Guvernului României în cazul candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru conducerea Parchetului european nu a contribuit la o reputație bună pentru România, iar faptul că aceasta nu a putut părăsi țara până miercuri a fost privit ca o obstrucționare a procesului de selecție.

> Germina Nagâţ, membru în Colegiul CNSAS a afirmat astăzi că deși Colegiul va face o nouă verificare, Augustin Lazăr a primit decizie de necolaborare cu Securitatea în 27 februarie, în urma unei verificări riguroase. Mai mult, reverificarea procurorului general nu crede că va duce la nimic, întrucât categoria categoria de fapte de care este acesta acuzat nu mai există în lege.

> Conform unor surse din Ministerul Finanțelor Publice, România ar putea primi în mai o invitație de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În urma primirii invitației, procedurile ar putea dura circa șase luni.

> Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor Publice, a susținut în preambulul reuniunii Eurogrup şi reuniunii informale a miniştrilor de finanţe (ECOFIN) că România are un plan foarte bine stabilit în privinţa trecerii la moneda euro, iar obiectivul rămâne clar anul 2024.