Sari la conținut

CONT l-a respins pe Viorel Ștefan – Dăncilă, discuție cu Timmermans – Mircea Negulescu, exclus din magistratură – PPE, despre statul de drept – Rădulescu o somează pe Dăncilă

> Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European a respins cu 8 voturi pentru și 12 voturi împotrivă propunerea Guvernului Dăncilă pentru poziția de membru al Curții Europene de Conturi, vicepremierul Viorel Ștefan. Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a afirmat că poziția va fi ocupată ”de îndată ce Guvernul României va propune un candidat care să corespundă criteriilor de competență și să convingă europarlamentarii din Comisia de control bugetar”.

> Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că urmează să aibă o discuție cu  prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, în care îi va repeta acestuia ceea ce i-a spus săptămâna trecută, precum și faptul că nu s-a dat niciun act normativ „care să lezeze în vreun fel bunul mers al Justiţiei” în România.

> Înalta Curte de Casație și Justiție a decis excluderea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, care a activat la DNA Ploiești. Excluderea sa fusese decisă prin hotărârea CSM din 30 ianuarie 2018. Împotriva lui Mircea Negulescu Inspecţia Judiciară a deschis trei dosare disciplinare.

> Europarlamentarul Cristian Preda a anunțat că grupul PPE din Parlamentul European a solicitat ”discutarea situației statului de drept în România și adoptarea unei noi rezoluții despre derapajele guvernării Dăncilă”. Dezbaterea și votul ar avea loc în ultima sesiune din actuala legislatură, la Strasbourg, între 15 și 18 aprilie.

> Deputatul PSD Cătălin Rădulescu o somează pe Viorica Dăncilă să decidă în legătură cu modificarea Codurilor penale prin ordonanță de urgență, susținând că prim-ministrul, împreună cu ministrul Justiției, vor fi vinovați „pentru oamenii care stau în puşcării şi care suferă” din cauza abuzurilor din justiție.