Sari la conținut

Moțiunea anti-Toader se amână – Decizii CCR despre ONG-uri și inițiativa ”Fără penali în funcții publice” – Augustin Lazăr, despre acuzații – Import/export la început de 2019

> Senatorul PSD Nicolae Moga a anunțat că votul la moțiunea împotriva lui Tudorel Toader va avea loc luni, 15 aprilie. Inițial ar fi trebuit să fie ieri, apoi se amânase pentru mâine (miercuri), pe motiv că Toader nu a putut ajunge la Senat.

> Curtea Constituțională a României a admis astăzi sesizarea de neconstituționalitate a PNL și USR privind OUG 75/2018 pentru modificarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor. Argumentele opoziției au fost legate de faptul că organizațiile neguvernamentale au fost excluse din administrarea ariilor protejate.

> CCR a stabilit astăzi că inițiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituționale. Inițiativa propune completarea art. 37 din Constituția României cu aliniatul „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

> Augustin Lazăr a declarat că prin acuzațiile din ultima perioadă i s-au atribuit mai multe fapte pe care nu le-a făcut, determinate de faptul că și-a depus candidatura pentru al doilea mandat de procuror general. Procurorul general a mai declarat că nu ar  fi în interesul societății o posibilă demisie sau retragere a candidaturii sale.

> Potrivit INS, deficitul balanţei comerciale din primele două luni ale anului 2019 a fost de peste 2,4 miliarde de euro, mai mare cu mai mult de 750 de milioane euro decât cel din aceeași perioadă a lui 2018. Mai exact, importurile ne-au costat aproape 14 miliarde de euro, iar exporturile ne-au adus 11,4 miliarde.