Sari la conținut

Morar renunță la premiul GDS – Ședință pentru codurile penale – Amânare pentru Tăriceanu – Elena Rădescu câștigă procesul cu Inspecția Judiciară – Toader, la Dragnea

> Judecătorul CCR Daniel Morar a anunțat astăzi într-o scrisoare adresată membrilor Grupului pentru Dialog Social că renunță la premiul pe care aceștia i l-au acordat în anul 2011, după ce organizația GDS  i-a acordat premiul pentru 2018 procurorului general Augustin Lazăr. Morar a afirmat că Lazăr a primit premiul în pofida faptului ”că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauționarea regimului represiv.”

> Comisia Iordache s-a întrunit astăzi pentru a face modificările la codurile penale. Ministrul Tudorel Toader participă la ședință, deși Florin Iordache i-a spus că e neinvitat și i-a amintit că Guvernul a avut patru luni pentru a rezolva problema în privința articolelor declarate constituționale, dar n-a făcut nimic. USR și PNL au criticat graba cu care se dorește adoptarea modificărilor.

> Comisia juridică a amânat din nou votul referitor la începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu (solicitată de procurorii DNA), chiar dacă cererea procurorilor a fost înregistrată cu aproape jumătate de an în urmă. Senatorii au susținut că vor să cheme la dezbateri un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

> Elena Rădescu, procurorul care în 2017 a condus echipa care a făcut controlul la DNA cerut de Tudorel Toader și a fost acuzată de Inspecția Judiciară că a favorizat-o pe Laura Codruța Kovesi, a câștigat definitiv în instanță procesul cu aceasta.

> Tudorel Toader, ministrul Justiției, a mers după discuțiile cu Iordache direct în biroul lui Liviu Dragnea. Vizita are loc cu o zi înainte ca PSD să organizeze Comitetului Executiv în care decide în privința remanierii ministrului, după ce acesta a refuzat să promoveze ordonanțele de urgență pentru modificarea codurile penale.