Sari la conținut

Moțiune amânată – Toader pică – Demisii din GDS – DNA cere grăbirea dosarului lui Dragnea – Senatul adoptă noul Codul Penal

> Moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader a fost amânată pentru a patra oară. Senatorii PSD nu s-au prezentat la vot, iar ședința a fost suspendată la puțin timp după ce Comitetul Executiv al PSD a decis retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiției. Moțiunea a fost depusă de PNL și USR.

> În cadrul ședinței Comitetului Executiv al PSD, partidul a decis retragerea sprijinului politic al ministrului Justiției, Tudorel Toader. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că se așteaptă ca Toader să demisioneze, iar în locul acestuia a fost propus deputatul Eugen Nicolicea. Tot în cadrul Cex s-a decis remanierea miniștrilor Rovana Plumb și Natalia Intotero.

> Radu Filipescu – fost deținut politic – a anunțat că a luat decizia de a se auto-suspenda din Grupul pentru Dialog Social (GDS), unde este membru de aproape 30 de ani, afirmând că a susținut poziția de a nu se continua cu demersul de decernare a premiului pentru Augustin Lazăr. Și Laura Ștefan a anunțat ulterior că a demisionat din GDS.

> Procurorii DNA au solicitat preschimbarea termenelor de judecată stabilite de judecătorii ÎCCJ în dosarele lui Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov cu termene mai scurte, astfel încât dosarele să fie judecate mai repede. Ca reacție, Dragnea a afirmat că ”DNA-ul lui Iohannis a cerut Curţii Supreme (…). DNA a intrat în panică, e agitat. De ce sunt agitaţi? Au în grafic ceva, un grafic cu date, când trebuie să fie executat unul sau altul?

> Plenul Senatului a adoptat astăzi cu 75 de voturi „pentru”, 32 de voturi „împotrivă” şi o abţinere proiectul de modificare a Codului penal, aşa cum a fost elaborat ieri de Comisia specială privind legile Justiţiei. PSD dorește să îl trimită săptămâna viitoare președintelui, pentru promulgare.