Sari la conținut

Siegfried Mureșan îi cere premierului să retragă propunerile de comisari europeni

Siegfried Mureșan, europarlamentar și purtător de cuvânt al PPE – cel mai mare grup politic din Parlamentul European, consideră că prim-ministrul Dăncilă riscă reputația internațională a României prin nominalizările la Comisia Europeană și îi cere acesteia să le retragă.

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a făcut două nominalizări proaste pentru funcția de comisar european din partea României, care provin din două grupări diferite ale PSD. Viorica Dăncilă, președinte al PSD, a făcut aceste nominalizări doar pentru a-și asigura sprijinul acestor grupări din cadrul partidului. Cu astfel de candidați, prim-ministrul Viorica Dăncilă riscă reputația internațională a României. […] Cer prim-ministrului Viorica Dăncilă să retragă aceste candidaturi și să vină cu propuneri de comisari cu care se poate obține o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru România, a declarat Siegfried Mureșan.

Tot el susține că, dacă România ar avea nominalizări serioase, am avea șanse mari să obținem portofoliu important de comisar european, inclusiv o funcție de vicepreședinte al Comisiei și că Guvernul are tot dreptul să ceară aceste funcții.

Începând cu extinderea Uniunii Europene către Europa de Est, la 1 mai 2004, țările din regiune au deținut în permanență funcții de vicepreședinți în cadrul Comisiei. Estonia a avut de trei ori funcția de vicepreședinte, Slovacia, de două ori, iar Bulgaria și Letonia, câte o dată. România nu a deținut încă funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, de aceea Guvernul României are tot dreptul să ceară această funcție pentru țara noastră, a adăugat acesta.

Sursă foto: facebook.com/pg/SiegfriedMEP