Sari la conținut

USR își cere tributul: Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO

De Ziua Culturii Naționale, senatorii USR Vlad Alexandrescu și Mihai Goțiu solicită premierului Ludovic Orban și ministrului Culturii să reia procedurile de înscriere a Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO, afirmând că valoarea acesteia pentru istoria și cultura umnității „a fost confirmată, în ultimul deceniu, de numeroase studii ale specialiştilor români din ţară şi străinătate”.

Subliniem faptul că demersurile trebuie făcute de urgenţă, la finalul acestei luni (peste două săptămâni) expirând termenul limită până la care Guvernul României poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul Roşiei Montane să poată fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară, au arătat cei doi într-o scrisoare deschisă.

Senatorii reamintesc premierului și ministrului Culturii că aceasta este una dintre obligațiile pe care guvernul Orban și le-a asumat în fața USR în schimbul obținerii sprijinului pentru actualul Executiv.

Pe lângă acţiunile de tip festiv, organizate, patronate ori susţinute de Ministerul Culturii şi Guvernul României cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, puteţi semna această notificare, de câteva rânduri, nu mai mult, care să intre în istoria acestei ţări. E un lucru pe care cei mai activi dintre cetăţenii români au dovedit, dincolo de orice echivoc, că şi-l doresc, fiind una dintre revendicările Toamnei Româneşti 2013, care a scos zeci de mii de protestatari în stradă timp de trei luni şi jumătate. În acelaşi timp, trimiterea acestei notificări către UNESCO ar reprezenta şi o dovadă că vă respectaţi cuvântul şi angajamentul făcut public la solicitarea USR, cu ocazia învestirii Guvernului, se precizează în documentul citat.