Sari la conținut

Partidul lui Cioloș critică PNL pentru proiectul de lege care scoate condamnații din închisoare

Prioritatea PNL nu trebuie să fie acordarea de pedepse penale mai ușoare, susține PLUS, partidul lui Dacian Cioloș, într-un material în care formațiunea politică atacă proiectul de lege inițiat de Alina Gorghiu ce oferă posibilitatea executării la domiciliu a pedepsei cu închisoarea pentru mai mult de jumătate dintre condamnații definitiv din România.

Proiectul senatoarei liberale Alina Gorghiu prin care peste jumătate dintre condamnații definitiv din România și-ar putea ispăși pedeapsa acasă trebuie respins urgent. România are în acest moment alte priorități majore care sunt accelerate de pandemia COVID-19: criza sanitară și cea socio-economică. Astfel de proiecte care modifică azi Codul Penal aduc aminte de modul de acțiune al PSD, care a încercat în ultimii ani modificări legislative fără dezbatere în favoarea infractorilor, se arată într-un articol publicat pe stiri.plus.

Marea parte din membrii Senatului sunt concentrați pe distrugerea legislației penale, mai susțin reprezentanții PLUS, afirmând că „ultimul lucru de care avem nevoie acum” este eliberarea a mai bine de jumătate dintre deținuții din România.

Înțelegem necesitatea identificării unor soluții privind supraaglomerarea penitenciarelor și evitarea aplicării unor noi sancțiuni de către CEDO. Totuși, soluțiile propuse nu trebuie să fie, la rândul lor, creatoare de noi probleme. Situația penitenciarelor din România nu poate fi soluționată ignorând tocmai penitenciarele. O abordare constructivă presupune identificarea de noi spații de detenție conforme standardelor impuse de către CEDO, alături de disponibilitatea de a reamenaja spațiile deja existente. Desigur, aceste măsuri presupun investiții, dar realizarea lor pe termen mediu este preferabilă în raport cu alternativa propusă la acest moment deputaților. Facem, așadar, apel la responsabilitatea acestora, solicitând respingerea propunerii legislative la votul final, se arată în sursa citată.