Sari la conținut

Tăriceanu: Iohannis chiar să facă treaba și nu doar să mimeze că face

Președintele Klaus Iohannis „nu-și găsește locul” în criza sanitară cauzată de noul coronavirus, afirmă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care-i sugerează acestuia „chiar să facă treaba și nu doar să mimeze că face”.

Stinghereala că nu are de muncă încearcă să o compenseze prin ieșiri dese în declarații de presă în care nu zice mare lucru.

Zilele astea încearcă să-și găsească de muncă ba chemând miniștri la Cotroceni (în loc să-i lase să muncească), ba facând videoconferințe cu toată lumea în care doar el vorbește și după închide și pleacă. Și toate aceste pseudo-acțiuni sunt urmate de declarații pompoase de pe treptele Palatului Cotroceni în care ne spune că suntem pregătiți, că guvernul lucrează, că autoritățile sunt gata să se ia la trântă cu coronavirusul.

Tăriceanu îl acuză pe Klaus Iohannis de faptul că încearcă să cumpere siguranța și viața medicilor care se luptă cu epidemia, prin solicitarea ca aceștia să primească un bonus de 500 de euro, în ciuda faptului că spitalele din România încă nu sunt echipate corespunzător pentru a întâmpina pacienții bolnavi de COVID-19.

Cea mai recentă astfel de declarație a președintelui a atins limita cinismului: a încercat să cumpere, cu o oarecare sumă de bani, siguranța sau chiar viața medicilor pe care tot ei i-au lăsat fără protecție în lupta cu nenorocirea. Asta în timp ce, de la Palatul Victoria, Orban îi amenință pe aceiași medici cu noua formă a legării de glie.

I-aș sugera ceva Președintelui României: chiar să facă treaba și nu doar să mimeze că face.

Liderul ALDE afirmă că președintele ar trebui să fie mult mai prezent în gestionarea crizei pe care o înfruntă acum România:

Președintele ar trebui să prezideze, pe perioada stării de urgență, toate ședintele de guvern. (…) Președintele ar trebui să-și arate solidaritatea cu românii nu prin declarații goale, ci înroșind telefoanele cu toți șefii de state pentru a găsi sprijinul de care medicii și bolnavii au nevoie.

Președintele ar trebui să-și sune prietenii din Germania ca, dacă va fi cazul, și bolnavii noștri să fie primiți în Gemania, precum sunt cei ai Franței și Italiei.

Președintele ar trebui să puna mai presus interesul țării decât mândria sa și să sune în China sau în Coreea de Sud.

Președintele ar trebui să preseze Comisia Europeană să vină cu soluții pentru țările Europei dacă vor cu toții ca, după ce trece aceasta criză, să mai aibă loc de muncă.

Președintele ar trebui să faca un grup de experți care să pună cap la cap un plan despre cum vom gestiona lupta cu virusul în faza a doua, când vom ieși din case și vom reveni la muncă.

Și, nu în ultimul rând, Președintele trebuie să se asigure că serviciile de informații nu profită de starea de urgență pentru a reveni la practicile din urmă cu puțini ani.

Sunt multe lucruri pe care le poate face un Președinte care vrea să muncească și mai ales să-și asume riscul eșecului. Îmi pare însă că dl Iohannis nu vrea să-și asume riscul unui eșec și preferă să stea deasupra, făcând acest dans în care mimează munca și încercând să speculeze câte-o oportunitate de vorbit în gol.