Sari la conținut

Klaus Iohannis, apel la Diaspora: Nu veniți anul acesta acasă de sărbători, pentru voi și pentru cei la care țineți atât de mult

Sărbătorile de Paști găsesc România într-o criză sanitară care se agravează de la o zi la alta în țară și în lume. În acest context, președintele Klaus Iohannis face apel la românii din Diaspora să nu vină anul acesta de sărbători acasă, într-un gest de solidaritate, de grijă și de afecțiune pentru cei dragi lor. Președintele s-a adresat totodată și forțelor de ordine, pe care acesta se bazează pentru a asigura protecția cetățenilor români.

Redăm mai jos întreaga declarație făcută de președintele României astăzi:

Am intrat de câteva zile în cea mai grea etapă a acestei complicate perioade generate de epidemia de coronavirus. Este o etapă pe care, prin măsurile restrictive luate din vreme, am reușit să o întârziem cât mai mult posibil. De acum înainte urmează săptămâni foarte dificile, care vor fi critice pentru sistemul de sănătate din România. Este esențial să fim toți conștienți de acest lucru, pentru că vor veni momente cu o mare încărcătură emoțională, care ne vor testa solidaritatea și unitatea.

Avem deja de deplâns 116 morți. 116 semeni de-ai noștri și-au pierdut viața răpuși de acest virus. Oare câte victime va mai face epidemia? Nu știm, dar știm sigur că depinde de noi să avem cât se poate de puține.

Dacă nu respectăm cu strictețe toate măsurile impuse de autorități, pierderile de vieți omenești vor fi din ce în ce mai multe și cazurile grave, care necesită tratament medical intensiv, se vor înmulți.

Pandemia care afectează întreaga lume este una severă și fiecare zi este o cursă contra-cronometru pentru a salva viețile semenilor noștri. Trebuie să câștigăm această bătălie – o luptă pe viață și pe moarte – și de aceea măsurile de distanțare socială deja implementate trebuie să rămână în vigoare până când pericolul provocat de acest virus va trece.

Nimeni nu va fi cu adevărat în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță.

Dragi români, se apropie cu pași repezi cele mai importante sărbători creștine. Sunt sărbători ale luminii, ale comuniunii, ale solidarității și bunătății, pe care oamenii le celebrează în mod firesc, an de an, alături de familie și de cei apropiați.

De data aceasta însă Învierea Domnului găsește întreaga omenire într-un moment de criză profundă. În plină epidemie provocată de un virus ucigaș. Fac un apel către românii din Diaspora, un apel necesar, dar care mă umple de tristețe:

Dragii mei, nu veniți anul acesta acasă de sărbători. Este foarte important să înțelegeți, oricât de greu ar fi, că revenirea în țară în sânul familiei poate fi extrem de periculoasă atât pentru voi, cât și pentru cei la care țineți atât de mult. Anul acesta vom fi alături de cei dragi, dar de la distanță. Pentru că este singurul mod prin care ne putem exprima afecțiunea față de cei pe care-i iubim, fără a le periclita viața și sănătatea. Vom face astăzi aceste sacrificii dureroase pentru a putea fi din nou împreună mai târziu. Pentru milioane de credincioși este o dramă reală să nu poată merge de Sfintele Sărbători la biserică. Dar aveți încredere că această perioadă dificilă va trece și ne vom reuni în bisericile noastre cu și mai multă credință.

Acum însă nu există nicio altă cale de a vă proteja, pe voi și pe apropiații voștri, decât aceea de a sta acasă, de a respecta cât mai mult regulile de distanțare socială. Aceasta este cea mai puternică și plină de dăruire manifestare a dragostei creștinești și a iubirii aproapelui.

Sacrificiile pe care le facem fiecare dintre noi ajută enorm la limitarea răspândirii infecției. Prin atitudinea responsabilă facem un pas important către momentul în care viața noastră va reveni la normal. Cu toții ne-am dori să existe soluții mai ușoare pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, dar în acest moment, ceea ce știm și noi și toate țările care se confruntă cu același dușman invizibil este că doar păstrarea distanței față de ceilalți stopează transmiterea infecției.

Vreau să fac acum un apel special către forțele de ordine, inclusiv cele din punctele de trecere a frontierei. Misiunea voastră este de a-i proteja pe cetățenii României și aceasta înseamnă, în aceste zile, să asigurați cu fermitate respectarea legilor și a ordonanțelor militare. Fiți vigilenți. Intervenția voastră rapidă și fermă poate salva vieți. Contez pe voi să vă onorați cu responsabilitate această datorie și vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți.

Dragi români, doar respectând cu strictețe, riguros regulile îi ocrotim pe cei apropiați și le protejăm sănătatea concetățenilor noștri. Este imperativ să stați acasă și să limitați deplasările doar la cele strict necesare. Atunci când mergeți la cumpărături sau sunteți într-un spațiu public păstrați distanța de cel puțin doi metri față de ceilalți; nu vă îmbrățișați cu prietenii, nu dați mâna, evitați orice contact direct; spălați-vă pe mâini când vă întoarceți acasă. Aceste măsuri simple devin, în aceste zile, literă de lege. Nu vă abateți de la ele, respectați-le pentru a rămâne în siguranță.

Autoritățile fac toate eforturile pentru a trece cu bine peste această perioadă critică: dotează spitalele cu tot ceea ce este necesar pentru tratarea pacienților cu COVID-19, dar nu în spitale vom stopa epidemia; răspândirea virusului are loc în comunitate, atunci când unii oameni nu vor să înțeleagă că de respectarea acestor reguli simple depinde cât de repede vom reuși să ne întoarcem la normalitate.

Fără solidaritatea, fără unitatea cetățenilor, fără implicarea fiecăruia dintre noi nu vom reuși. Ca o adevărată familie care are grijă de fiecare dintre membrii săi, vom câștiga această bătălie, așa cum ne-am mobilizat și am izbândit și în alte momente critice la care a fost supusă națiunea noastră de-a lungul istoriei.

Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate.