Sari la conținut

Veniturile, cu 16% mai mari decât cheltuielile în T4 2019

Veniturile medii lunare ale populației au fost de 4.999 lei pe gospodărie și de 1.939 lei pe persoană în trimestrul IV al anului 2019; cheltuielile, pe de altă parte, au ajuns la 4.300 lei pe gospodărie si 1.667 lei pe persoană, arată Institutul Național de Statistică.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68.7% din veniturile totale ale gospodăriilor), la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor contribuind și veniturile din
prestaţii sociale (18.7%), agricultură (1.8%), activităţi neagricole independente (1.7%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1.2%) precum şi veniturile în natură (6.8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5.5%).

Pe ce cheltuie românii banii?

Principalele destinații ale cheltuielilor făcute de gospodăriile din România sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale (impozite, contribuţii, cotizaţii) şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0.3%), arată INS.