Sari la conținut

Ciolacu, Ponta, Tăriceanu, Kelemen și Pambuccian, scrisoare pentru Orban / USR și PMP au dat înapoi

Liderii PSD, ProRomânia, ALDE, UDMR și al minorităților naționale invită Guvernul la dialog și colaborare cu Parlamentul în cadrul unor întâlniri de lucru între Executiv și partidele parlamentare, a anunțat astăzi Marcel Ciolacu, unul dintre semnatarii unei scrisori deschise adresate premierului Ludovic Orban, alături de Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.

Având în vedere atât cadrul excepțional al situației, cât și raporturile constituționale dintre Parlament și Guvern, considerăm că este indispensabil să stabilim neîntârziat un cadru de dialog politic instituționalizat în interesul întregii societăți românești. Starea de urgență ne obligă pe toți la consens cu privire la obiectivele și metodele acțiunii statului, se arată în documentul trimis către premierul Ludovic Orban.

Semnatarii scrisorii deschise se arată „deosebit de preocupați” de modul în care guvernul gestionează epidemia de coronavirus, atât din punct de vedere medical-sanitar, cât și economic.

Există riscul major ca prăbușirea economică la care asistăm să se transforme într-un dezastru social major și de aceea suntem dispuși să colaborăm cu Guvernul pentru a adopta cele mai eficiente măsuri capabile să asigure cât mai grabnic repornirea economiei.

Ciolacu, Ponta, Tăriceanu, Kelemen și Pambuccian reamintesc premierului că Executivul actual nu are o capacitate discreționară de legiuitor delegat și invită Guvernul la consultare prealabilă cu toate partidele parlamentare, care au drept final de decizie asupra Ordonanțelor de Urgență adoptate de Executiv.

Pentru a asigura eficiența măsurilor de urgență pe care le preconizați, este indispensabilă consultarea prealabilă cu toate partidele parlamentare. În caz contrar, aceste măsuri pot suporta modificări substanțiale în momentul adoptării, având în vedere că partidul pe care-l conduceți se bazează în Parlament pe aproximativ 20% din voturi, amenință semnatarii scrisorii.

Este de remarcat faptul că nici Dan Barna, nici Eugen Tomac nu au semnat documentul trimis astăzi prim-ministrului, deși în urmă cu aproape o săptămână, Ciolacu anunța unirea în Parlament a tuturor partidelor, cu excepția PNL.

*Imagine: Facebook/MarcelCiolacu