Florin Cîțu a prezentat datele rectificării bugetare: veniturile scad, cheltuielile cresc, deficitul urcă

Deficitul bugetar va ajunge anul acesta la 6,7% din PIB (nominal 75,2 miliarde lei), cu aproape jumătate mai mult față de cel prognozat, potrivit datelor prezentate astăzi de Florin Cîțu înainte de ședința de Guvern în care este așteptată adoptarea primei rectificări bugetare din acest an.
În 2020 economia se va contracta cu 1,9%, iar România va încheia anul cu un PIB nominal în scădere la 1,082 miliarde de lei, pe baza estimărilor făcute de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, a precizat ministrul de Finanțe. În ce privește încasările și cheltuielile statului, dacă veniturile scad cu 19,4 miliarde de lei, cheltuielile de la buget cresc cu 12,5 miliarde de lei.
La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se adaugă 8,1 miliarde lei şi la Ministerul Sănătăţii aproximativ 3,8 miliarde de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară. Aici sunt cei mai mulţi bani şi, de fapt, scopul acestei rectificări bugetare este de a pune bani la aceste ministere pentru a trece peste criza de sănătate, dar în acelaşi timp de a menţine capacitatea de producţie în economie funcţională, a declarat ministrul de Finanțe.
Potrivit acestuia, rectificarea bugetară nu prevede tăierea bugetului de investiții, pachetul destinat susţinerii economiei având o valoare de aproape 3% din PIB.
O rectificare bugetară care vine să susţină primul pachet pe care l-a adoptat acest guvern de susţinere a economiei. Al doilea pachet la care lucrăm, pentru repornirea economiei, va apărea după terminarea stării de urgenţă. Este un pachet semnificativ, la fel de important ca cel pe care l-am făcut şi în această perioadă. Acum vrem să vedem efectele acestor măsuri, pe care le vom vedea în următoarele zile, a declarat ministrul de Finanțe.
Categorii