Sari la conținut

Ludovic Orban: Parlamentul nu poate stabili reguli contrare decretului prezidențial

Nu există prevăzut nicăieri în Constituție că Parlamentul poate stabili reguli contrare decretului prezidențial, a declarat premierul Ludovic Orban, potrivit căruia Executivul îl va respecta pe cel din urmă dacă articolele din hotărârea Parlamentului sunt contrare Constituției, OUG 1 și decretului prezidențial.

Nu există nicăieri prevăzut în Constituţie că Parlamentul României poate, printr-o hotărâre, să stabilească reguli contrare decretului prezidenţial. Decretul necesită aprobarea de către Parlament, dar opinia noastră clară este că nu poate să fie supus unor restricţii care să fie incluse într-o hotărâre a Parlamentului, a declarat prim-ministrul la Digi24.

Premierul a precizat totuși că Guvernul va încerca să respecte articolele din hotărârea de joi a Parlamentului prin care a fost prelungită starea de urgență cu anumite condiții pentru Guvern, atâta vreme cât acestea nu intră în conflict cu decretul emis de președintele Klaus Iohannis.

Dacă va fi chemat, atât Ludovic Orban, cât și echipa guvernamentală pe care o conduce vor prezenta în Parlament măsurile luate de executiv pentru gestionarea crizei sanitare și economice generate de epidemia de coronavirus:

Voi merge în Parlament, dacă vor veni şi ei. De asemenea, le stau la dispoziţie şi prin videoconferinţă. Niciodată nu m-am ferit de o interacţiune cu Parlamentul. Orice ministru din Cabinetul pe care îl conduc este oricând la dispoziţia comisiilor de specialitate ale Parlamentului şi este oricând gata să le pună la dispoziţie parlamentarilor informaţii despre activitatea pe care o desfăşurăm. Cu condiţia ca aceste informări, audieri să nu se transforme în meciuri politice, în care unii să încerce să capitalizeze electorat din suferinţa oamenilor, din necazurile oamenilor şi din constrângerile care au fost indispensabile pentru a putea menţine lucrurile cât de cât sub control şi pentru a împiedica o răspândire a virusului care să ne creeze probleme grave la nivelul societăţii, a adăugat acesta.