Sari la conținut

Ministrul Economiei: România nu va fi afectată de scăderea drastică a prețului petrolului din Statele Unite

Țara noastră nu va fi afectată de scăderea fără precedent a prețului petrolului din Statele Unite, susține ministrul Economiei, Virgil Popescu. Potrivit acestuia, România consumă în prezent foarte mult petrol din producția internă, astfel încât economia noastră nu este influențată (încă) de criza care se desfășoară în SUA.

Pe piața europeană, prețul (petrolului, n.r.) este relativ stabil (…) România este încă importator net de petrol. Compania românească OMW Petrom este integrată și sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an; consumul României în ani normali este în jur de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol.

Putem spune că avem un oarecare noroc în momentul de față că rafinăria de la Petromidia este într-o revizie tehnică de o lună și jumătate și practic se consumă din producția internă foarte mult petrol – deci practic nu am oprit sondele ca să avem această problemă cum au americanii, a declarat ministrul Economiei pentru Digi24.

Pe termen foarte scurt nu ne afectează scăderea prețului petrolului fiindcă scade prețul la pompă, adaugă Virgil Popescu, deși acesta este un semnal că economia globală nu funcționează în parametri normali.

Va scădea prețul țițeiului de import, asta va face o reducere a prețului la pompă, dar consumul de carburant în România oricum a scăzut cam cu 30% – e clar că și necesarul de import este mai mic decât în lunile normale, dar asta nu înseamnă că prețul la pompă nu va trebui să scadă dacă prețul petrolului se va duce în jos sub cotația de 25 USD/baril, a precizat ministrul Economiei.

*Imagine: Facebook Virgil Popescu