Cât de prost a acționat guvernul Orban în pandemie? Demonstrație elocventă

La aproape două luni de la declararea stării de urgență, România n-a reușit să treacă de etapa „E nevoie de acțiune. ACUM!”, fiind una dintre țările care au primit cartonaș roșu pentru modul în care au gestionat epidemia de coronavirus! Asta arată rezultatele cercetărilor EndCoronavirus, coaliție internațională condusă de prof. Yaneer Bar-Yam, președinte-fondator NECSI (New England Complex Systems Institute), o instituție independentă de educație și cercetare academică ce colaborează cu universități de prestigiu ca MIT, Harvard sau Brandeis.

Pe scurt, deși românii sunt închiși în case de 2 luni sub teroarea unor amenzi draconice, iar economia a fost pusă pe butuci ca să lăsăm guvernanților cale liberă să lupte cu coronavirusul, tot ce a reușit Guvernul Orban condus de Klaus Iohannis a fost să ne țină în stadiul în care „suntem aproape acolo” – nu în pragul de a câștiga lupta cu epidemia, ci în etapa în care aproape că ne dăm seama ce trebuie să facem.

„Vedem, analizăm, evaluăm” sunt cuvintele pe care le auzim în permanență din partea premierului atunci când este întrebat despre numărul mic al testărilor, despre planul de redresare economică al țării sau despre ce vom avea voie să facem, noi, cetățenii liberi ai României, atunci când vom ieși într-un final din case.
Pentru că, da, deși nu avem nici cea mai vagă idee care este numărul real de infectați din țară fiindcă Guvernul lui Orban efectiv refuză să facă mai multe teste – ba cele rapide nu sunt bune, ba nu avem aparate, ba nu avem specialiști – vom ieși din casă începând cu data de 15 mai. Nu-i vorbă, era și timpul să ieșim! România s-a întins mai mult decât îi e plapuma cu această carantină-maraton de 2 luni, similară ca timp cu cea impusă de Wuhan și total diferită ca strictețe și durată față de țările din Europa.
Problema este că și carantina și răbdarea și încrederea noastră în capacitatea acestui guvern de a ne scoate din criză pare să fi fost, la finalul acestei perioade, degeaba.
Asta nu pare să deranjeze pe nimeni, totuși. Noi ne vom întoarce la viețile noastre, iar guvernanții își vor putea număra liniștiți banii, deloc puțini, pe care i-au făcut din contractele cu atribuire directă date cu generozitate firmelor de casă. Nu vă mirați că Iohannis, Cîțu sau Orban ne spun că va fi bine. Vorbesc despre ei…
Studiul complet, aici
Categorii