Sari la conținut

Ludovic Orban, despre decizia CCR: O instigare la nerespectarea legii

Premierul Ludovic Orban a atacat judecătorii Curții Constituționale după decizia acestora de a declara neconstituționale prevederile ordonanțelor militare pe care s-a bazat instituirea stării de urgență.

Decizia Curții arată că acești oameni au pierdut orice legătură cu societatea românească. Judecătorii CCR vor să îi ajute pe cei care încalcă legea, o minoritate. Nu au pic de respect pentru cei peste 90% dintre cetățenii României care respectă legea, a declarat prim-ministrul, aflat într-o vizită la Unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureş alături de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Potrivit premierului, dacă CCR urmează să declare neconstituționale prevederile legale privind starea de alertă, Executivul urmează să apeleze la Ordonanțe de Urgență.

Vom emite o reglementare de tip ordonanţă de urgenţă care să dea Guvernului şi autorităţilor din România instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu cred că putem accepta ceea ce face CCR şi cu aşa-zisul Avocat al Poporului. În nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva şi anume autorităţile, printr-o sesizare şi o decizie a CCR, practic să fie lipsite de instrumentele pentru a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai ales într-o situaţie atât de gravă cum este situaţia provocată de epidemia de coronavirus, a anunțat premierul.

Reamintim că pe data de 6 mai, Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului privind art. 28 din OUG 1/1999 ce reglementa amenzile pentru nerespectarea restricțiilor impuse în starea de urgență, hotărând că acestora le lipsesc claritatea, precizia și previzibilitatea necesare, stabilirea faptelor care constituie contravenţii fiind lăsată în mod arbitrar la aprecierea poliţiştilor.