Sari la conținut

Cazanciuc: Decizia de azi a CCR demonstrează încă o dată aroganța Guvernului Orban

Decizia de astăzi a Curții Constituționale demonstrează încă o dată aroganța Guvernului Orban, susține senatorul PSD, Robert Cazanciuc, care-i acuză pe liberali de iresponsabilitate în luarea măsurilor de gestiune a pandemiei „pe picior”, cu încălcarea flagrantă a Constituției.

Au fost avertizați public de către toți specialiștii în Drept; nu le-a păsat. Astăzi, Curtea le-a spus clar că restrângerea de drepturi sau libertăți nu se poate face decât prin lege. Au chinuit persoanele asimptomatice săptămâni în șir, ținându-i în spitale, în vreme ce bolnavii cronici au fost lipsiți de tratamentul vital. Au instituit carantina prin Ordin de ministru, deși știau foarte clar că trebuia prin lege. Responsabilitatea a fost de la început a Guvernului, a declarat Cazanciuc în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit senatorului PSD, Guvernul trebuie să prezinte un proiect de lege prin care să reglementeze clar condițiile de carantinare, izolare și internare obligatorii.

Remintim că CCR a decis astăzi că este neconstituțională impunerea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei în rândul persoanelor care intră în România din zonele afectate.

Restrângerea exerciţiului drepturilor şi libertăţilor de către un membru al puterii executive contravine atât principiului securităţii juridice, cât şi principiului legalităţii restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, argumenta Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.