Sari la conținut

Premierul, optimist: România, între țările din UE cu cea mai redusă scădere economică

Rezultatele din primele două trimestre ale anului arată că România se află printre țările UE cu cea mai mică scădere economică, a declarat astăzi premierul Ludovic Orban, subliniind că măsurile Cabinetului său au venit în sprijinul dezvoltării economice.

România, pe trimestrul doi, este printre ţările cu cea mai redusă contracţie economică, de 10,5%, raportat, de exemplu, la media celor din zona euro, unde contracţia a fost de 15%.

În ce priveşte primul semestru, această contracţie este de 3,9%, ceea ce plasează România printre ţările UE cu cea mai mică contracţie. Toate măsurile adoptate de guvernul nostru au fost în sprijinul dezvoltării economice, în sprijinul companiilor, al angajaţilor acestora. Am crescut investiţiile, pe primul semestru, avem cele mai mari investiţii publice înregistrate în ultimii zece ani şi lucrul acesta s-a întâmplat în perioadă de contracţie economică, a precizat premierul Orban într-o conferință de presă susținută la Brașov.

România a avut totodată și cea mai redusă creștere a deficitului bugetar în rândul țărilor europene, a adăugat prim-ministrul, potrivit căruia nivelul de 8,6% la care se situează în prezent țara noastră este unul „rezonabil” în raport cu cele din alte țări din Uniunea Europeană.

Uitaţi-vă ce deficite sunt programate în celelalte ţări europene şi veţi vedea că al nostru, de 8,6%, este unul rezonabil în raport cu cele din alte ţări ale UE, urmând ca, ulterior, prin susţinerea revenirii economice şi reluării creşterii economice, într-un ritm cât mai rapid, să reducem deficitele în 2-3 ani de zile, la un nivel reglementat de Tratatul UE, de maximum 3%, a adăugat Orban.