Sari la conținut

Adevăratul motiv pentru care s-au închis piețele închise: Aici, gradul de conformare la măsurile de protecţie sanitară era cel mai mic

Gradul de conformare la măsurile de protecţie sanitară era cel mai mic în piețele închise, acesta fiind motivul pentru care s-au închis, a declarat astăzi prim-ministrul Ludovic Orban, care a precizat însă că măsura este temporară și că în prezent se lucrează la soluții, precum amenajarea de spații deschise, pentru ca producătorii români să nu fie afectați de decizia Guvernului.

De ce am luat măsura aceasta? Pentru că orice om care a urmărit imagini la televizor, dar noi ştim din raportări că în aceste pieţe închise gradul de conformare la măsurile de protecţie sanitară era cel mai mic. În aceste pieţe, foarte mulţi dintre cei care se duc la piaţă, atât cumpărătorii, clienţii şi mulţi dintre cei care vând marfa sunt persoane mai în vârstă, persoane care sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta forme severe ale coronavirusului. Este o măsură temporară, este o măsură care urmăreşte să apere sănătatea oamenilor şi noi vom lua măsurile astfel încât să nu fie afectaţi producătorii autohtoni şi cei care sunt obişnuiţi să cumpere din pieţe să aibă în continuare posibilitatea să cumpere produse proaspete din pieţe, a declarat premierul, prezent la sediul PNL.

Potrivit acestuia, riscul de contaminare cu noul coronavirus este mult mai mic în supermarket-uri, pentru că în aceste unități se respectă măsurile de protecție impuse:

Acolo sunt sisteme de ventilaţie, sunt sisteme prin care s-a asigurat respectarea măsurilor. (…) Diferenţa este strict legată de riscul de transmitere a virusului şi de analizele care au fost efectuate privind îmbolnăvirile, a completat Ludovic Orban.