Sari la conținut

Vasile Dâncu: Unul din cinci alegători AUR la parlamentare a votat cu PSD la alegerile locale

Unul din cinci alegători AUR de la alegerile parlamentare din 6 decembrie a votat cu PSD la locale, susține președintele Consiliului Național al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, care precizează însă că electoratul AUR are o similitudine de structură și cu USR.

(…) la alegerile locale, cei care au votat acum AUR au votat în primul rând PSD, deci unul din cinci, cam așa, unul din cinci a votat PSD. Au votat și PNL într-o proporție mai mică, dar chiar și USR-PLUS au fost printre cei care au fost votați atunci la locale. Foarte interesant, se vede și o similitudine de structură cu USR, de exemplu, pentru că, dintre votanții AUR, vreo 37% sunt tineri, din categoria 18-35. Deci sunt o serie de votanți nemulțumiți de la alte partide și cei mai mulți sunt din zona PSD, a declarat Dîncu pentru RFI.

Potrivit social-democratului, PSD nu are niciun fel de discuție cu AUR în prezent, dar nu exclude o colaborare cu partidul pentru „proiecte, inițiative, care au o importanță mare pentru România”. În ce privește poziționările cu tentă xenofobă, rasistă sau misogină ale unor lideri AUR, Vasile Dîncu a subliniat că acestea nu vor putea fi susținute de niciun partid în Parlament.

Sigur că în condițiile în care în Parlament vor fi proiecte, inițiative, care au o importanță mare pentru România, care pot să fie bune, cred că toate partidele vor achiesa, nu cred că un partid este blocat în Parlament numai pentru ideologia lui sau pentru stilul lui politic. De la caz la caz, cu siguranță că actorul politic AUR va putea să-și câștige oarecare legitimitate în Parlament, dacă va avea proiecte care să poată să fie considerate în spațiul democratic ca fiind legitime. (…) Sigur, aceste declarații dacă vor fi mai încolo, vor face parte din ideologia, din programul partidului, nu vor putea fi susținute de nimeni în Parlament, cu siguranță și asta ar duce la izolarea acestui partid în Parlament, a adăugat Dîncu.